fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT-chefen:”Den kritik som riktats mot mig är orättvis”

Publicerad: 10 mars 2016, 15:14

Ylva M Andersson lämnar nu också SVT Göteborg.

Foto: Pressbild

Ylva M Andersson ger sin syn på konflikten och berättar om varför hon nu väljer att sluta.

Ämnen i artikeln:

SVT GöteborgYlva M Andersson

SW

Sanna Wolf-Watz


Konflikten kring Ylva M Andersson och dåvarande chefen för samhällsredaktionen i Göteborg, Mette Friberg, blossade upp efter en föreslagen omorganisation. Det spekulerades i att Ylva M Andersson försökte få bort Mette Friberg från samhällsredaktionen, något som upprörde personalen där och fick Mette Friberg att sjukskriva sig.

– Det handlade om att jag försökte avlasta en av mina chefer för att säkra arbetsmiljön för henne och hennes medarbetare samt leverera mot de programuppdrag vi har för 2016. Det var en dialog som avbröts, det fanns aldrig ett färdigt förslag, säger Ylva M Andersson.

LÄS MER: Storbråk skakar SVT – chef sjukskriven efter konflikt

Men konflikten fortsatte och gick till slut så långt att Mette Friberg i slutet på februari meddelade att hon säger upp sig.

– Det är otroligt olyckligt, inte minst för SVT som när Mette Friberg nu har slutat har förlorat en mycket kompetent chef, säger Ylva M Andersson.

LÄS MER: Efter bråket – Mette Friberg lämnar SVT

Under torsdagen meddelade även Ylva M Andersson att hon slutar. När det gäller kritiken som riktats mot henne själv i samband med konflikten säger hon att hon önskar att alla använde samma tillvägagångssätt när det gäller att beskriva interna strider som när journalister tar sig an  ett journalistiskt uppdrag.

– Kolla källor, försöka hålla sig objektiv. Jag är förvånad över att många väljer att inte försöka se nyanserat på saken.

I februari lyftes både Ylva M Andersson och Mette Friberg bort från samhällsredaktionen. Ylva M Andersson berättar att hon sedan dess inte haft någonting att göra med hanteringen av ärendet utan suttit ganska isolerat och bara följt med i det som har sagts om henne utan att kunna uttala sig.

– Den kritik som riktats mot mig när det gäller Mette Friberg är orättvis. Det är klart att jag bär en del av ansvaret, men jag har fått ta en oproportionerligt stor del av kritiken för det som har hänt. Det är en hel organisation involverad, säger hon.

Men det är inte det som nu får henne att avgå.

– En chef ska arbeta för utveckling och förändring och måste hela tiden utvärdera om man har tillräckligt med stöd för att kunna driva arbetet framåt. Jag har fortfarande stöd i huset, men jag bedömer att förutsättningarna inte är tillräckliga för att kunna driva de visioner som var mitt uppdrag.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev