fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT-chefen markerar efter Twitter-incidenten: ”Oacceptabelt”

Publicerad: 11 juli 2017, 11:02

Ulf Johansson understryker att det är oacceptabelt för en SVT-journalist att gilla politiska inlägg i sociala medier (Bilden är ett montage)

Foto: SVT

SVT Nyheter gilla-markerade forskningsminister Helene Hellmark Knutssons ryggdunk till Gustav Fridolin på Twitter. Nu går ansvarige utgivaren Ulf Johansson ut med en påminnelse till redaktionen om vad som gäller i sociala medier.

Ämnen i artikeln:

Public ServiceSVT NyheterTwitterSociala medierUlf JohanssonPolitik

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Det var i helgen som den moderata riksdagsmannen och frekvente public service-kritikern Lars Beckman uppmärksammade att SVT Nyheter hade gilla-markerat ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutssons (S) inlägg på Twitter i samband med regeringskollegan Gustav Fridolins (MP) tal i Almedalen.

— Helene Hellmark (@heleneHK) 8 juli 2017Lyssnat på min kollega Fridolin i #Almedalen. Håller med, Sverige kan & ska vara världens modernaste land via invest. före skattesänkningar! pic.twitter.com/ZR7yximVfz

Enligt SVT Nyheters programchef Ulf Johansson* blev personal vid SVT informerade om gilla-markeringen under helgen, därefter har den tagits bort. I ett mejl till Resumé skriver han att det fortfarande är oklart i fall det rör sig om ett misstag. Under tisdagens niomöte med redaktionen lyfte han frågan. Ulf Johansson understryker att reglerna är högst strikta för journalister inom public service.

"Det här Twitter-kontot sköts av våra online-medarbetare och jag har ingen information om det var ett misstag. Jag har lyft frågan på vårt morgonmöte och gått ut med en allmän påminnelse om våra riktlinjer för sociala medier. Det är oacceptabelt att klicka på like kring politiska frågor oavsett om det är via officiellt SVT-konto eller i sitt eget namn om man är nyhetsjournalist på SVT", skriver Ulf Johansson i ett mejl till Resumé.

Vid en snabb genomgång av SVT Nyheters Twitterkonto som Resumé har gjort visar det sig att man gjort ett antal andra gilla-markeringar som inte borde falla inom ramen för SVT:s policy för sociala medier. Bland annat en tweet som kommenterar att Sverigedemokraternas julbord i Värmland avbokas med följande budskap.

"Restaurangen särbehandlar människor och borde skämmas. Men detta gynnar SD mest då diskriminering ogillas!"

Fotnot: Ulf Johansson är avgående chef för SVT Nyheter och tillträder sin nya tjänst som projektledare för samällsredaktionen i Göteborg den 1 september

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev