Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT-chefen om Flow: ”Inte hemma ännu”

Publicerad: 25 april 2014, 07:04

Lena Glaser.

Efter premiären har reaktionerna varit blandade om SVT Flow. ”Mer förvirrande än inspirerande”, skriver exempelvis TVdags. – Detta är ett första steg och även om jag är övertygad om att vi är något bra på spåret, är vi inte hemma ännu, säger Lena Glaser, programdirektör för SVT:s interaktiva utbud.


Ämnen i artikeln:

SVT FlowLena GlaserSVT

Hur ser du på responsen för SVT Flow hittills?
– Det är kul att så många tycker om programmen och engagerar sig i vad detta är för typ av tjänst och varför vi gör den.

– Samtidigt är jag lite undrande över några kommentarer, som man skulle kunna tolka som att vi aldrig ska göra någonting nytt eftersom vi har SVT Play, och som om nuvarande webb tv- tittande inte skulle fortsätta att utvecklas.

Lena Glaser
förklarar att hon blir allra mest engagerad i de kommentarer som handlar om hur man förstår – eller inte förstår – upplägget, navigationen och valmöjligheterna.

– Det är bland annat med hjälp av den responsen vi kommer att fortsätta utveckla tjänsten, så att den blir den enkla och intuitiva tv- upplevelse vi eftersträvar, säger Lena Glaser.

Ja, vissa tycker ju att Flow är lite förvirrande. Bland annat skriver
TVdags att Flow ”förvirrar mer än inspirerar”. Hur ser du på det?
– Det tycker jag inte är konstigt med tanke på att det är en helt ny tjänst som fungerar annorlunda än de webb tv-tjänster publiken är van vid. Detta är ett första steg och även om jag är övertygad om att vi är något bra på spåret, är vi inte hemma ännu.

Lena Glaser menar att det alltid finns risk att man blir skeptisk till förändringar när det finns något så bra innan som SVT Play.

– Varför gör vi inte detta i Play undrar somliga? Vi fortsätter att utveckla Play med full fart. Men vi tycker inte vi kan nöja oss med det, utan vill  fortsätta jobba med det som kan tänkas bli framtidens tv-tjänst.

Hon tror att en ny kontext kan skapa nytt värde för program.

– Det är en del av tankarna med att skapa en parallell tjänst till SVT Play med ett eget varumärke. En kanal/ paketering kan skapa förkunskap, förväntan och förtroende och det det vi vill göra med SVT Flow. Hur bra SVT Play än är, tror vi inte att det i längden räcker med en ingång till alla SVT:s tv program på webben.

– Jag har också svårt att förstå invändningarna mot bilden av det tillbakalutade "riktiga" tv- tittandet på webben. Att det inte skulle finnas efterfrågan på det – allt tyder ju på att publiken tittar på allt mer "riktig" tv på webben. Det utesluter inte en massa andra aktiviteter av mer framåtlutat slag. Men ingenting tyder på att folk automatiskt blir mer aktiva i samma stund om de börjar titta på tv-program på webben.

Ni har ju tagit fram Flow själva, utan byrå. Kan du beskriva den processen?

– Vi har en utvecklingsavdelning med väldigt kompetenta personer som konceptutvecklar, designar, användartestar och kodar tjänsten. Vi utvecklar stegvis, detta är det första steget. Vi lanserar, ser vad publiken gör, vad som funkar bra och dåligt, utvecklar vidare, lanserar igen, testar och så vidare.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

SVT FlowLena GlaserSVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.