Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT fälls – tog inte avstånd från SD-politikers uttalande

Publicerad: 17 september 2018, 09:16

I samband med en SVT-sändning av Sverigedemokraternas partikongress 2017 uttryckte en politiker sig grovt rasistiskt. Nu fälls SVT av Granskningsnämnden för att inte ha kommenterat eller tagit avstånd från uttalandet.


Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenSVTSverigedemokraterna

Granskningsnämnden fäller SVT i samband med en sändning av Sverigedemokraternas partikongress 2017. I sändningen bröt SVT:s programledare och en chefredaktör som var bisittare in med kommentarer om beslut som fattades i kongressalen.

Fällningen kommer efter en kulturdebatt, där SD-politikern Martin Strid som höll i kongresstalet uttryckte sig rasistiskt mot muslimer. I sitt anförande sa han bland annat att ”muslimer inte är människor fullt ut”, och förde ett resonemang kring en skala där man i ena änden är ”fullt ut människa och human”, och i andra änden ”100 procent muhammedan. Varken programledaren eller hans sidekick nämnde detta i sammanfattningen av debatten, vilket är anledningen till att Granskningsnämnden nu väljer att fälla kanalen.

Anmälarna ansåg att SVT varken kommenterade eller tog avstånd från uttalandet under sändningen och några av dessa ansåg även att uttalandet utgjorde hets mot folkgrupp.

"Eftersom SVT inte, med stöd av demokratibestämmelsen, i eller i nära anslutning till sändningen tog upp och bemötte uttalandet strider programmet mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft. Det förhållande att SVT nästa dag kommenterade och markerade avståndstagande från uttalandet och att dessa sändningar hade fler tittare ändrar inte den bedömningen", står det att läsa i beslutet.

Under slutdebatten i årets val möttes SVT av hård kritik för att ha tagit avstånd från ett uttalande av Jimmie Åkesson. SVT:s programdirektör Jan Helin skrev i en artikel på DN Kultur om beslutet var rätt eller fel.

"Var uttalandet i strid mot principen om alla människors lika värde eller den enskilda människans frihet och värdighet? Om så, sade någon annan emot tillräckligt tydligt? Om inte, behövs här en markering med stöd av demokratiparagrafen i direkt anslutning till uttalandet för att det inte ska strida mot mediets särskilda genomslagskraft? Om ja, hur ska detta meddelande formuleras?" skriver Jan Helin på DN Kultur.

Detta är inte första gången som SVT fälls för att inte ha tagit ställning till ett uttalande från en SD-politiker. 2016 fälldes kanalen i samband en debatt i Aktuellt för att inte ha markerat mot ett uttalande från SD:s gruppledare Mattias Karlsson.

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.