onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”SVT får svårare att konkurrera”

Publicerad: 11 september 2012, 10:24

Lars Ohly

Foto: jann@lipka.se

Förslaget om en slopad tv-avgift upprör oppositionen. Vänsterpartiets kulturpolitiska talesman Lars Ohly tror att förslaget kommer att hota SVT:s långsiktiga finansiering och ser det som ett sätt för alliansregeringen att gynna de kommersiella aktörerna.

Ämnen i artikeln:

Public ServiceLars OhlySVT

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson Lars Ohly är oroad över public serviceutredarnas förslag. Han ser det som ett led i att gynna de kommersiella aktörerna på tv-marknaden och tror på sikt att SVT kan få en marginaliserad roll i tv-landskapet.

– Det är oroväckande. En skattefinansierad public service för den närmare politiken. Det är fel väg att gå. I synnerhet om man ser till utsattheten för public service, säger Lars Ohly till Resumé.

Lars Ohly syftar på regeringens förslag om begränsade sponsringsmöjligheter för SVT och att de i vissa fall tvingas tillfråga de kommersiella kanalerna om sina idéer. Lars Ohly ställer sig kritisk till att public serviceutredarna inte valde att riva upp dessa förslag.

– Kontentan blir att SVT blir mindre attraktiv och får svårare att konkurrera som tv-kanal. Vid sidan av det hotade oberoendet är det här allvarligt, säger Lars Ohly.

Hade du hellre sätt att man behöll tv-avgiften i dess nuvarande form?
– Jag har full förståelse för argumenten att vi i Sverige inte längre bara följer tv-mediet från en plattform. Men det har man löst i Danmark med en medieavgift oberoende av kanal. Vad vi behöver är en långsiktig lösning som tryggar public serviceföretagens långsiktiga finansiering och skyddar oberoendet.

En tv-skatt skulle erbjuda statlig tv till en lägre avgift för låginkomsttagare. Vänsterpartiet brukar väl förespråka fördelningspolitiska åtgärder?

– Det är alltid trevligt och förslaget kan låta progressivt, men i det här fallet ser jag hellre andra fördelningspolitiska åtgärder.

Public service utredarnas förslag kommer att skickas på en remiss till berörda institutioner, däribland SR och SVT. Under tiden kommer Lars Ohly driva opinion

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev