Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”SVT förringar rasismen mot svarta”

Publicerad: 25 juli 2012, 10:21

Kitimbwa Sabuni och Janne Gunnarsson.

Foto: Privat och SVT.

Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas Riksförbund, riktar skarp kritik mot SVT som låter tennisexperten Janne Gunnarsson fortsätta som vanligt trots kommentaren om somalier. – SVT:s hantering av Gunnarsson som inte straffades utan belönades med ett OS-jobb är en fortsättning på den kulturen av förnekelse och förringande av rasismen mot svarta, menar Kitimbwa Sabuni i en debattartikel i Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

Per Yng

Regeringen meddelade för en tid sedan att de stänger dörren för stora mästerskap i Sverige.  Det retade upp SVT:s tennisexpert Janne Gunnarsson som kommenterade nyheten på sin Facebook-sida: "Pengarna räcker inte när vi ska ge 27000 nyinflyttade somalier socialbidrag !!! Puh."

Janne Gunnarsson bad om ursäkt och det räckte för SVT. Men Gunnarsson, som nu ska få kommentera tennisen i OS, borde ha plockats bort. Det anser Afrosvenskarnas Riksförbund som menar att SVT måste utkräva ansvar för rasism hos medarbetarna.

Eva Hamilton (SVT:s vd) skulle ha kunnat använda det här tillfället för att ge Janne Gunnarsson fel och placera Sverige på rätt sida av historien i frågan om rasism mot svarta, på samma sätt som Sverige till slut tog tydlig ställning mot apartheid, menar Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas Riksförbund, och fortsätter:

–      SVT:s hantering av Gunnarsson som inte straffades utan belönades med ett OS-jobb är en fortsättning på den kulturen av förnekelse och förringande av rasismen mot svarta. Slutsatsen kan bara vara att Eva Hamilton misslyckats med att använda den bärande samhällsinstitutionen SVT för att upprätthålla en så grundläggande demokratisk värdering som antirasism.

Eva Hamiltons sekreterare meddelar att Hamilton är på semester. I stället hänvisar SVT till sportchefen Per Yng, som också har semester.

– Vi har samtalat med Janne, som bett reservationslöst om ursäkt och med hänsyn taget till det anser vi därmed att saken är utagerad, har Per Yng tidigare sagt till Resumé.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Per Yng

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.