tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT ignorerar drönarförbudet

Publicerad: 31 oktober 2016, 07:27

Artikeln från SVT:s intranät och Jimmy Ahlstrand

Foto: Carl-Johan Söder/SVT

SVT anser inte att högsta förvaltningsdomstolens beslut gäller public service, Donald Trump till attack mot nätjättarna och polisen grep turkisk chefredaktör. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

ViralJohan CronemanDrönare WikipediaJimmy AhlstrandHillary ClintonGoogleDonald Trump

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


SVT ignorerar domstolens drönarförbud
För ett par veckor sedan kom högsta förvaltningsdomstolens beslut att kameraförsedda drönare ska ses som övervakningskameror och inte är tillåtna att använda utan tillstånd. Under helgen uppmärksammade Breakits Emanuel Karlsten nedanstående inlägg från SVT:s intranät. Att man inte kommer att vidta några ändringar efter beslutet.

Strategichefen Jimmy Ahlstrand förklarade sedan lagtolkningen:

”Vår bedömning är givetvis att vi inte bryter mot lagen utan att lagen i denna del inte är tillämplig på vår publicistiska verksamhet, bl a då ygl är överordnad och lagen inte riktar sig mot ordinarie tv-produktion.

Det är inte heller denna typ av anskaffande eller användning som prövats i domen från hfr", skriver han till Breakit.

SVT vilar alltså sitt agerande på att Yttrandefrihetsgrundlagen står över domen.

Donald Trump till attack mot Facebook och Google
I söndags beskyllde Donald Trump Facebook, Google och Twitter för att mörka nyheten om att FBI granskar nya Hillary Clinton-mejl.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 30 oktober 2016Wow, Twitter, Google and Facebook are burying the FBI criminal investigation of Clinton. Very dishonest media!

Utspelet kommer sedan uppgifter om ”mörkläggningen” publicerats på en del mindre nyhetssajter. I själva verket var FBI-nyheten högst upp på Google News, och har trendat på både Twitter och Facebook.

Turkisk polis griper chefredaktör
Turkisk polis har gripit Murat Sabuncu, chefredaktör för tidningen Cumhuriyet som är landets största oppositionella dagstidning, rapporterar CNN Türk. Samtidigt uppges polis genomföra husrannsakan hos flera tongivande skribenter och chefer på tidningen.

SVT:s skidexpert sågas
SVT:s skidexpert Anders Blomquist sade tidigare i veckan att skadeglädjen som efterföljt Therese Johaugs dopingavslöjande var "omänskligt". Ett uttalande som kritiseras hårt av DN:s krönikör Johan Croneman.
"Jag tycker att skadeglädje inte är så vidare mänskligt beteende", skriver Blomquist i ett sms till Expressen.

Världsrekord för viralsuccé
Den virala "hitlåten" PPAP (Pen-Pineapple-Apple-Pen) har slagit ett nytt världsrekord. Med 45 sekunder är låten den kortaste som någonsin tagit sig in på den amerikanska Billboard-listans "Hot 100 Chart". Hittills har låten fått ihop 200 miljoner visningar på Youtube. Det rapporterar Ubergizmondo.

Mindre vinklat på Wikipedia.
Enligt en undersökning från Harvard-universitetet ska innehållet på den engelskspråkiga delen av Wikipedia blivit mindre vinklad och mindre färgad av författarnas ideologiska övertygelser. Enligt studien har artiklarna på Wikipedia under 15 år gått från att vara relativt vänstervridna till att nu mer vara lika neutrala som deras motsvarigheter i uppslagsverket Encyclopedia Britannica. Det skriver Washington Post.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev