Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT: ”Klippet sa något om galenskapen”

Publicerad: 8 januari 2015, 09:51

Bild ur klippet som SVT visade igår (blurrat av Resumé).

Igår fick Nyheter24 hård kritik efter att ha visat hur en hjälplös polisman mördades av terroristerna i Paris. Men sedan dess har flera medier publicerat samma bild – bland annat SVT som visade de starka sekvenserna innan skottet.


Ämnen i artikeln:

Nyheter24SVTCharlie HebdoUlf Johansson

Det var flera medieprofiler som gick igång på Twitter igår efter Nyheter24:s bildpublicering av en polisman som ligger för döden på en trottoar. Bilden är hämtad från ett filmklipp som cirkulerar på nätet, där avrättningen visas i sin helhet.  

"Här avrättas pressetiken av klickgalningarna" tyckte Metros sociala medier-redaktör Jack Werner.

Men flera andra medier världen över har sedan dess publicerat identiska bilder, och i SVT:s Rapport-sändning klockan 19.30 igår visade public service-kanalen hela klippet fram till dess att skottet avlossas. Då blev bilden svart.
– Vi resonerade så att vi naturligtvis inte ska visa en avrättning, men att sekvensen visade hur hemskt hur de gick fram. Det sa något om det vidriga och galenskapen i attentatet, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare på SVT Nyheter.

Var det ett svårt avvägande?
– Ja, det var svårt. Det är ett starkt klipp som är otäckt även om man inte visar själva avrättningen. Men jag gjorde bedömningen att det var en så pass vidrig attack som genomfördes att vi var tvungna att försöka få tittarna att förstå.

Nyheter24 visade upp samma bild och fick hård kritik. Har ni också blivit kritiserade för ert val att visa filmen?
– Jag fick ett mejl igår, men i övrigt har jag inte hört något. Tidigare har vi haft frågeställningar om IS avrättningar i Syrien, och de har vi aldrig visat med tanke på att offren är kända. I det här fallet är det en total avidentifiering av personen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.