Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT kritiseras av krigsförbrytartribunalen

Publicerad: 29 november 2011, 08:59

En stillbild ur filmen.

SVT får nu skarp kritik från den Internationella Krigsförbrytartribunalen i Haag, ICTY, för dokumentären ”Staden som offrades”, skriver Dagens Nyheter.


Ämnen i artikeln:

SVT

I september berättade Resume.se att flera personer med bosnisk bakgrund kritiserade Dokuments utifråns program för att ge en felaktig bild av massakern i Srebrenica 1995.

ICTY skickade den 24 november brev till SVT-chefen Eva Hamilton och påpekade flera felaktigheter i dokumentären. SVT hävdar att ett stort antal bosnier dödades i strid och att de flesta kunde ha överlevt om de lagt ner sina vapen.

Domstolen säger att händelserna i Srebrenica bortom allt rimligt tvivel var en massaker och en del i ett förväg planlagt massmord.

ICTY har nu som krav att få uttrycka sin åsikt om ämnet om SVT sänder uppgifter som motstrider dess domar om folkmord.

Dokuments utifråns ansvarige utgivare, Ingemar Persson och projektledaren Axel Arnö har tidigare försvarat programmet och påpekat att ordet folkmord används flera gånger. De beklagar även att personer med bosniskt ursprung känner sig kränkta av dokumentären.

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.