Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT missade att informera tittarna om nazistkoppling

Publicerad: 13 juni 2017, 13:43

En person intervjuades i Aktuellt som "pensionerad sjuksköterska" om misstroendet mot medierna. Tittarna informerades inte om att hon tidigare kommenterat på den nazistiska sajten Nordfront.

Ämnen i artikeln:

AktuelltUlf Johansson

I måndags sände Aktuellt ett inslag om det bristande förtroendet för mediernas rapportering om invandringsfrågan. En av de som interjvuades var en kvinna som titulerades som "pensionerad sjuksköterska". I inslaget berättade hon att hon deltagit i radikalnationalistiska "Folkets demonstration", samt att hon enbart konsumerar nyheter via alternativmedier.
– Jag är jättebesviken på gammelmedia, säger hon i reportaget.

Vad som däremot inte framkommer är hennes tidigare sympatiyttringar. Dagens Nyheter rapporterar att kvinnan tidigare gjort minst en kommentar på den nazistiska och våldsbejakande sajten Nordfront.

För två år sedan kommenterade kvinnan en text på sajten som handlade om en aktion som en nazistgruppering genomfört. Hon skriver "så jädrans bra aktion, Tack. Jag <3 er".

På SVT är man självkritiska kring att tittarna inte informeras om hennes aktivitet på den nazistiska sajten.
– Vi skulle göra en sak som handlade om att det är mycket bredare kritik mot medierna när det gäller hanteringen av invandringsfrågan. Vi har sökt personer som skulle kommentera det, men vi borde ha gjort en betydligt grundligare research, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för "Aktuellt", till DN.

Martin Jönsson, utvecklingsredaktör på Dagens Nyheter, är kritisk mot SVT-programmets bristande bakgrundskoll.
"Eftersom jag undrade vem hon var googlade jag snabbt namnet. Det tog ett par sekunder att upptäcka att det fanns kopplingar till Nordfront och ytterligare några att hitta en kommentar där hon hyllade nazistiska aktioner. Det är den googlingen Aktuellt inte gjorde. Det är detta den ansvarige utgivaren kallar "bristande research". Några sekunder som hade kunnat få Aktuellt att slippa stämplas med sekundär journalistisk kvalitet. Igen" skriver han i en krönika.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev