Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT om flyktinghatet: Artikeln tas ur sitt sammanhang

Publicerad: 18 september 2015, 09:41

Skärmdump på den delade artikeln.

En SVT-artikel om flyktingsituationen i Dalarna har blivit en delningsbomb i sociala medier. Många med främlingsfientliga åsikter använder den för att uttrycka sin avsky.


De senaste två dagarna har det pågått två olika protester bland flyktingar som nyligen anlänt från krigshärjade Syrien till den lilla orten Fredriksberg i Dalarna. Orsaken är att flera asylboenden på orten är undermåliga, samt att de ligger långt ifrån samhällsfunktioner som skolor, sjukvård och affärer.

En artikel hos SVT Dalarna har stuckit iväg rejält i sociala medier. I den intervjuas Mohammed Khaled som deltog i en av protesterna, där flyktingar vägrade kliva av en buss. Med rubriken "Vi trodde vi skulle komma till frihetslandet" har den delats och kommenterats flitigt på Facebook, med tonvikt av människor som vill uttrycka sin avsky för "flyktingarnas inställning".

SVT Dalarnas ansvariga utgivare Nina Funke menar att artikeln ska betraktas som en liten del i en mycket omfattande rapportering från deras sida.
– Det är inte första gången en sådan här situation uppstår. Det skedde till exempel i Östersund för ett par månader sedan. Hur du än rapporterar väcker det en viss typ av människor som sprider kommentarer i stil med "hade de väntat sig paraplydrinkar eller?", säger hon.

Andra artiklar har kunnat påvisa att ett av de omskriva asylboendena i Fredriksberg saknar rinnande vatten och är allmänt nedgånget.
– Vi har sett bostäder som är undermåliga. De håller inte Migrationsverkets krav. Det är riktigt dålig, säger Nina Funke och fortsätter:

– Det är väldigt många olika spår i den här rapporteringen. Att just den här artikeln skulle ta den farten var inget vi förutsåg. Man vill skapa en helhet och ett sammanhang; SVT har granskat temat flykt under flera veckor med alltifrån kriget i Syrien till hur de tas emot på små bruksorter. Sedan blir det en liveintervju som delas på det här sättet.

Under gårdagskvällen fick SVT:s redaktion sitta och hårdmoderera bland kommentarerna som strömmade in på deras Facebook-sida.

Finns det någon anledning till självkritik kring hur ni paketerade den här artikeln?
– Det tycker inte jag. Han blev intervjuad av vår reporter och säger de här sakerna. Vi kan inte ansvara för att andra rycker ut en liten del i en mycket omfattande bevakning. Jag tycker inte att man kan ta ansvar för att det finns krafter som vill rycka saker ur sitt sammanhang och vill dela ett litet segment av en rapporteringen som i sin helhet är väldigt balanserad och nyanserad.

Men trots att det har varit många främlingsfientliga kommentarer märker Nina Funke av en starkare motkraft. Den har väckts efter de senaste veckornas starka bilder från den mänskliga katastrofen i Syrien och Europa.
– Vi på medieföretagen har under lång tid fått hantera den här typen av kommentarer i flödena. Men det har skett något i opinionen och med människors vilja att känna empati. Det finns ett mycket större stöd från motkrafter nu som ger sig in i debatten i kommentarsfälten.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.