Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT om krav på förhandsprövning av Edit: ”Okunskap”

Publicerad: 15 april 2015, 11:35

Jimmy Ahlstrand.

Foto: SVT.

SVT släppte sajten Edit i förra veckan, vilket orsakade mycket het debatt. En del av kritiken som framfördes handlade om att sajten borde förhandsprövats. "Förhoppningsvis bygger detta på okunskap om vad förhandsprövningen är", skriver strategichefen Jimmy Ahlstrand på DN Kultur i dag.


Ämnen i artikeln:

SVTJimmy AhlstrandEdit

2010 togs ett beslut av den dåvarande regeringen om att public service-bolagen skulle behöva förhandspröva nya tjänster för att hitta en balans mellan utvecklingsbehovet hos public service och andra aktörer på mediemarknaden.

Sedan Edit, som också ska bli ett tv-program, släpptes har många ifrågasatt varför sajten inte förhandsprövades. Clara Mannheimer, som är beställare på SVT har tidigare sagt att det beror på att Edit inte är en tjänst, och därför inte heller föremål för förhandsprövning.

Förutom kravet på förhandsprövning har sajten fått kritik för bland annat att vara en kopia på Nöjesguiden och Politism.

Nu lägger sig även SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand in i debatten – och menar att den innehåller både okunskap och felaktigheter.

"Förhoppningsvis bygger detta på okunskap om vad förhandsprövningen är och inte en vilja att åstadkomma politisk detaljstyrning av public service. Förhandsprövningen är enligt lagstiftningens intentioner till för riktigt stora tjänster, exempelvis en helt ny tv-kanal. Systemet är tänkt att bara användas i undantagsfall", skriver han på DN Kultur i dag.

Han ställer sig också frågan om det är rimligt att begära att statsminister Stefan Löfven och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke ska bestämma om SVT ska göra Edit eller inte, eftersom förhandsprövning sker genom ett regeringsbeslut.

"Om man anser att public service inte ska få göra det ena eller det andra så är det inte förhandsprövning som är instrumentet. Det är att angripa ramarna för vår verksamhet", skriver Jimmy Ahlstrand.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTJimmy AhlstrandEdit

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.