Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT öppnar guldgruva

Publicerad: 16 april 2013, 07:24

SVT:s vd Eva Hamilton klipper banden till Öppet arkiv idag under pompa och ståt: – Äntligen kan vi öppna dörren till svenska folkets gemensamma minne och kulturskatt. Tack alla levande och döda upphovsmän för denna guldgruva, säger hon i en kommentar.


Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

SVT:s mål är att kunna erbjuda mer än 10 000 timmar, men redan nu finns  ett digert utbud – alltifrån Fem myror är fler än fyra elefanter,  Godnattstund med Anita och Televinken och Hemsöborna till Rederiet.

Nytt  är att SVT:s Öppet arkiv innehåller hela program och hela säsonger och  inte endast klipp som tidigare.

– Jag vet inte hur många gånger jag  har fått frågan: Varför öppnar ni inte SVT:s arkiv? Och hur jag har  försökt förklara upphovsmännens rätt till ersättning, det omständliga  arbetet med att märka upp gamla program så att de blir sökbara, behovet  av att digitalisera och sortera upp de hundratusentals timmarna program.  Men nu är vi äntligen där, säger Eva Hamilton i en kommentar.

SVT:s  Öppet arkiv erbjuder exempelvis dramaserier, barn- och  underhållningsprogram, dokumentärer och program inom fakta, kultur och  sport.

SVT meddelar också att Öppet arkiv har blivit möjligt tack  vare en lagändring samt nya avtal med svenska rättighetsorganisationer.

Avtalet omfattar merparten av SVT:s egenproducerade program som har sänts före den 30 juni år 2005.

I  ett första skede erbjuds nu nära 200 programtitlar i över 800 episoder.  Målet är att fylla på med 50 titlar per månad.
– Det känns som att vi får vara med om något…ja…historiskt, säger Eva Hamilton i en kommentar.

Arkivet finns här.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.