Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT-profilen nära att sluta efter rasistattack

Publicerad: 18 december 2013, 15:17

David Fjäll i FAN-TV:s studio

Foto: Andreas Rågsjö Thorell

Ett gäng gubbar på vip-läktaren spottade mot honom och skrek ”negerjävel”. Efter arbetet med hockeyturneringen Karjala Cup i Finland förra året kände SVT:s programledare David Fjäll att det var nog. – Frågan är hur länge man orkar sticka ut? säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

David FjällPer YngSVT

David Fjäll började jobba för SVT Sport hösten 2007 för att jobba med sändningarna från Euro Hockey Tour tillsammans med Niklas Wikegård. Med åren har antalet uppdrag för SVT utökats och programledaren har setts i såväl Fotbolls-VM 2010 och Fotbolls-EM 2012 som från kanalens OS-sändningar i London samma sommar.

Det var just i arbetet med landslaget i ishockey som David Fjälls karriär på SVT kunde fått ett slut.

– Jag jobbade på hockeyturneringen Karjala Cup förra året i Åbo. Skulle göra en introduktion som programledare stående vid svenskarnas bås. Bakom mig sitter ett gäng gubbar. När de börjar kasta saker på mig och skrika "negerjävel ut ur vårt land" och "du ska dö" och vakterna inte gör någonting, då känner man att det är en jobbig situation. Det slutar med att förbundskaptenen Per Mårts som jag ska göra intervju med uppmärksammar situationen. Han erbjuder mig att vi kan göra intervjun någon annanstans, säger David Fjäll till Resumé och fortsätter:

– Varje gång jag måste gå förbi gubbarna blir jag puttad och spottad mot. Inga vakter gör någonting. Det är bara snack om apa, hudfärg och så vidare. När man känner sig så utlämnad i jobbet och ändå är utsänd på ett jobb och inte får någon hjälp då kände jag: nu är det nog. När det sedan kom några hatmejl dagen efter då kände jag att jag ville lägga ner allt.

I november var det dags för landslagsturnering i Finland igen. David Fjäll förklarar varför han inte fanns på plats:  

– I år när SVT var på plats och sände från Karjala Cup drog jag en harang om att jag var uppbokad på annat. Där tycker jag att SVT borde haft bättre koll på vad som hände året innan och inte bara gjort en enkel utbokning. Jag kommer nog inte att åka till Finland och göra hockey igen om de inte kan garantera min säkerhet.

– Händelsen är sånt som man bara ser på film. Det sjuka är att gubbarna satt på deras vip-läktarsektion. När det händer en sådan här sak tar det jävligt hårt. Man ser sig som svensk och har bott här i hela sitt liv. Jag har inget annat att relatera till när de skriker åk hem. Det gör ont. Jag är funtad på det sättet att om jag får 50 positiva mejl och två hatmejl så glor jag på dem och blir nedslagen.

Pratade du med någon på SVT om händelsen?
– Jag pratade med sportchefen Per Yng. De skulle ta kontakt med hockeyförbundet och fråga varför jag inte fick någon hjälp. Det som sitter kvar starkast är ändå Pär Mårts agerande. Han skulle precis gå in i en match, men bryr sig tillräckligt mycket för att engagera sig. Jag vet inte vad hockeyförbundet gjorde eller om SVT fått någon återkoppling. Det enda jag vet är att jag inte fick någon förklaring inför årets Karjala Cup. Då ville jag inte jobba.

Vad är det som får dig att vilja sluta?
– Det är det offentliga. Jag gör ett jobb och det är helt okej att ifrågasätta mina frågor eller andra saker i min yrkesutövning. När man blir bedömd utifrån sin hudfärg så undrar man om det är värt det. Är det tillräckligt kul för att utstå det här hatet? Jag är den enda sportjournalisten i etermedia med afrikanskt ursprung. Självklart sticker jag ut. Frågan är hur länge man orkar sticka ut.

Vad är det som driver dig att fortsätta?
– Jag får mycket kärlek från tittarna och har fått mycket stöd av SVT frånsett denna händelse. Sedan har jag kollegorna på Dobb (produktionsbolaget som David Fjäll jobbar för reds. anm.) som är så jäkla roliga att jobba med och ger mig ris och ros varje dag.

Hur ser du på mångfalden inom svensk sportjournalistik?
– Det pratas om mångfald, men det finns ingen. Det ligger i public service uppdrag att verka för mångfald. Det viktiga är vilka man väljer att lyfta fram och vilka frågor man väljer att belysa. När man säger att man vill nå ut till förorten pratar man direkt i ett vi och dem-perspektiv. Ska det ske en riktig förändring så måste man också titta på ledningsgrupperna.

– Jag tycker att det är synd att TV4:s fotbollschef Emir Osmanbegovic slutar. Han gjorde en karriärresa, fick mycket skit för sin brytning och slutade som chef. Det är sådana exempel som banar vägen för andra med invandrarbakgrund.  

David Fjäll har ett förflutet i reklambranschen. Hans första jobb gjordes medan han gick i gymnasiet på reklambyrån 27 & Company där hans bror Peter Fjäll jobbade vid den tiden. Brodern var sedan med och grundade reklambyrån King. Efter gymnasiet gjorde den tolv år yngre David Fjäll ett år på King i London, men han lämnade byrålivet i London 2000.

Peter Fjäll, Davids bror som var med och grundade reklambyrån King är fortfarande frilansande kreatör. (Foto: Pia Grahn)

– Jag är en person som alltid funderar vad jag pysslar med. Jag ville göra något som betydde något för samhället. Jag har alltid hyst en stor respekt för lärare och sjuksköterskor. Jag säger inte att jag hade tankar på att bli det. Men jag blev pressad av allt snack och att vi skulle "skapa så jävla bra reklam" och att reklamvärlden var "nice".

Upplevde du det som en bubbla?
– I reklamvärlden är det lätt att få tunnelseende när ekorrhjulet börjar snurra. Avståndet mellan den reklam man gör, de idéer som skapas, det man pratar om och samhället, verkligheten blir väldigt stort. Det är lätt att tappa verklighetsförankringen. Det samma tycker jag gäller journalistiken och den ökade betydelsen av det personliga varumärket.  Många mediehus skriker efter en profil, men frågan är vad som händer med den som blir intervjuad när journalisten blir ett personligt varumärke. Den tyckande journalistiken växer, i synnerhet inom sporten.

Finns det för många tyckande journalister?
– Det tycker jag, absolut. Var och varannan skribent kan kalla sig krönikör i dag. Här tycker jag att den tryckta pressen är ärligare. I etermedia kan tyckande slängas in i ett vanligt nyhetsreferat när journalisten bara ska rapportera om vad som har hänt. Sluta lägga in egna värderingar säger jag.  

Vi sitter i produktionsbolaget Dobbs nya lokaler på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. David Fjäll blev själv anställd här hösten 2005 genom medgrundaren Micke Fahlstedt som fortfarande är kvar.

– När jag lämnade reklambranschen 2005 var det aldrig min tanke att lämna. Jag skulle bara ta ett kort uppehåll, hade sparat pengar och tänkte resa. Det var då som Micke Fahlstedt ringde mig och kom med ett erbjudande att hoppa in en vecka. Sedan blev jag kvar. När jag lämnade 2000 var det ett aktivt beslut. Det var det inte den här gången och jag tycker att det skulle vara kul att jobba med reklam i någon form igen.  

Vad saknar du från reklambranschen?
– Jag saknar när man sitter inne i ett rum och bara spånar. Det är bara fokus på det och ingenting annat ska störa den kreativa processen. Jag kan även sakna att vara ute och träffa en kund när man vet att den lösningen man kommer att presentera är så jävla rätt.

David Fjäll gjorde sitt första framträdande som programledare för Fan TV tidigt under 2006. Kanalen kom till när Expekt ville hitta ett sätt att minska sina medieinvesteringar och satsade på en egen broadcastkanal. De var redan en tung annonsör på svenskafans.com och drog därefter igång Fan TV. Med tiden har en rad profiler fostrats här och DN-profilen Viktor Barth-Kron, Expressens sportchef Anders Nettelbladt och Aftonbladet TV:s programledare Sladjan Osmanagic är bara tre ansikten utöver David Fjäll som har varit med på resan.

– Jag personligen hade stört mig på de snabba puckarna och att folk aldrig fick prata till punkt. Det fanns en misstro mot att Stockholmssupportrar inte kunde sitta i samma rum utan att puckla på varandra. Det fanns en inställning att ingenting rörligt över tre minuter funkar. Vi ville förändra och ha timslånga sändningar.  Vi blev idiotförklarade i början och våra gäster blev också chockade av att ha all tid i världen.

Hur blev ni motarbetade?
– Det var flera etablerade journalister, utan att nämna några namn, som mottarbetade oss i början. Och det ganska kraftigt. Det snackades om att vi inte var riktiga journalister och att vi bara höll på med fansjournalistik. Ett exempel är en skribent som i dag gör den grövsta typen av fansjournalistik för en etablerad tidning. Det ingen förstod då är att vi satt på otrolig kunskap, tog journalistiken på stort allvar och kunde slå hål på de som inte hade koll. Det gick inte längre att slänga in en musikreferens från höften, man var tvungen att ha järnkoll. Olof Lundh är ett exempel på en journalist som tidigt förstod fansperspektivet när han drog igång fotbollskanalen, annars var de flesta mot oss.

David Fjäll som programledare för magasinet "Euro Talk" under måndagens sändning

Var det svårt för dig att anpassa dig till programledarjobbet på SVT när du kom från FAN TV?

– Rollerna skiljer sig något djävulskt. På Fan TV går det ut på att vara subjektiv och hetsa annars fick jag skit. På SVT ska du absolut inte tycka. Mats Nyström och Kjell Andersson var på mig mycket i början i fall jag tyckte i någon fråga. På SVT kan jag inte vara lika nördig som på Fan TV eftersom det är en mycket bredare publik. Men den största omställningen var tidsfaktorn. På FAN TV gjorde vi ett program med Djurgårdens förre tränare Kjell Jonevret som blev 90 min längre än vad vi hade planerat, bara för ett det var ett så bra snack. På SVT är fem minuter en evighet. Att sätta fart när jag som programledare ska se till att byta ämne i en diskussion är absolut svårast.  

Har du fått genomslag för några programidéer på SVT?
– Nej, det har jag inte. Däremot förändrades SVT innan jag kom in i bilden. När Eurotalk blev populärt i nätvärlden startade fotbollskanalen sitt magasin med paneldiskussioner. I samma veva testade SVT ett programformat där Mats Nyström, Sladjan Osmanagic och Moses Nsubuga kastade slipsen, skjortan, ja nästan kavajen för att hitta ett mer spännande tilltal. På så sätt förändrade Fan TV någonting.

Nästa sommar är David Fjäll på plats när SVT och TV4 delar på sändningarna från Fotbolls-VM i Brasilien.

– Utav de mästerskap som jag har varit på, oavsett om jag jobbat eller varit på plats som åskådare, är Fotbolls-EM i England 1996 något som sticker ut. Det var "Fotbollen kommer hem" på något sätt, till landet där fotbollen föddes. På samma sätt blir det med ett VM i Brasilien. Det är där fotbollen någonstans definieras med alla spelare och allt som vi har matats med som svenskar efter VM-1958. Om mästerskapet får med sig lite av den stämning som fanns under Confederations Cup förra året blir det ett magiskt, magiskt    

Vad händer om du blir exalterad i samband med jobb?
Lasse Granqvist sa en dag till mig att man som kommentator ska förmedla en känsla på plats för de som sitter hemma. Om det är en extrem stämning måste det nå ut till tittarna, utan att du blir en hejarklacksledare. Ibland kan du beskriva det med ord, andra gånger kan du vara tyst. Men när man jobbar, för radio eller tv, blir det mycket som distraherar stämningen. Du har en redaktör och en producent i öronsnäckan och ett körschema och saker händer hela tiden. Det blir en väldigt rolig arbetsplats, men jag har fortfarande ett jobb att göra. Man blir mer avskalad och håller sig innanför ramarna. Då tar man inte in allt som åskådare.

Vad blir din roll nästa sommar?
– Jag har ingen aning om vilken roll jag kommer att få. Det är inte mitt beslut. Det jag kan säga är att jag får en annan roll en den jag hade som fanreporter i Sydafrika 2010. Jag vill hellre ha en liknande roll som under EM i Ukraina. Jag vill jobba med mer seriösa saker.

Fler och fler sportjournalister hävdar att de inte har något favoritlag. Hur ser du på den diskussionen?
– Jag tycker att det är en löjlig diskussion. Var fjärde år går Mats Knutson och röstar, samtidigt ska han hålla sig objektiv i sin vardag som politisk kommentator. Det tror jag är svårare än det är för mig att hålla mig objektiv under en match. En match är egentligen ganska enkel, det är två lag som spelar mot varandra. Och vilka jag håller på spelar ingen roll eftersom jag inte ska tycka utan bara ställa frågor till experten. Alla vet vilka lag Tommy Engstrand, Arne Hegerfors, Bo Larsson och Lasse Granqvist håller på, men de har alltid varit professionella och kunnat hålla distans till sitt supporterskap.

Zlatan Ibrahimovic får plats i David Fjälls egna drömelva för fotbollsåret 2013. Ett offensivt balanserat lag med Wayne Rooney som central mittfältare i en 3-4-3-formation. (Illustration: Andreas Elgstrand)

FAKTA/David Fjäll
Ålder: 39
Bor: Stockholm
Karriär i korthet: Började jobba på Radio Stockholm 1996, därefter på King i London fram till år 2000. Anställd på produktionsbolaget Dobb sedan 2005. Knöts till SVT hösten 2007.
Inspirationskällor inom sportjournalistiken: Lasse Granqvist, Lasse Persson, Erik Niva, Kristina Kappelin
Hobbys: Åka skidor (utför), träna och spela fotboll
Favoritreklam: Guinness-reklamerna "Good things come to those who wait" är riktigt bra.
Idol som ung: Peter Fjäll och Socratés (brasiliansk fotbollsspelare) Medievanor; The Guardian, DN, SR,SVT ochsvenskafans.com
Senast lästa bok: "Soccernomics" av Simon Kuper och Stefan Szymanski
Senast sedda film: "The Butler"
Lyssnar på: Michael Fahlstedt och Max Bursell  
VM-tips 2014: 1. Brasilien 2. Argentina 3. Tyskland.

David Fjäll om...

Finalen i Confederations Cup förra året...  
"När den brasilianska nationalsången var i gång valde de att stänga av melodin helt, publiken skötte resten. När matchen var igång höjdes volymen ytterligare. När Brasilien gör 1-0 var det första gången som jag kände att jag skulle behöva öronproppar inne på en matcharena. Jag hade gåshud."

De brasilianska kommentatorerna...
"När vi var på finalen i Confederations Cup satt vi bredvid två kommentatorer från brasiliansk radio. De satt där och bölade av stämningen innan matchen. När nationalsången drog igång var en av dem tvungen att gå ut, det brast för honom."

Vilken roll han är bäst på...
"Jag skulle säga att jag är tryggast som programledare. Därefter reporterrollen och sist kommentator"

Lasse Persson sportchef Radio Stockholm som tog in David Fjäll som 21 åring...
"Han var otroligt glad, inkluderande och hjälpande. Han har blivit en personlig vän och bollplank som jag alltid kan vända mig till. Jag har lärt mig mycket av honom. "

London...
"Jag åkte till London som en pojke och kom hem som en man. Man växte upp där borta. Det var en dynamisk plats att leva i. Framför allt på 90-talet. Musikscenen med brittpop och drum 'n base, Premier Leagues utveckling och alla som var där. Det var lite av the glory days. Då var man ung."

Om brodern och King-grundaren Peter Fjäll...
"Peter har alltid varit en förebild och har betytt väldigt mycket för mig. Han är väldigt kreativ och så sent som i går ringde jag honom när det var ett problem med en idé som jag inte riktigt kunde få grepp om. Jag tycker fortfarande han är Sveriges bästa kreatör."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

David FjällPer YngSVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.