Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT-profiler rasar – vill inte berätta vad de röstar på

Publicerad: 3 november 2016, 10:18

Camilla Kvartoft och Mats Knutson är kritiska mot SVT:s interna enkät

Förra veckan skickade SVT ut en enkät till 1 500 anställda med frågor om vilket parti de stöder. SVT-profiler som Mats Knutson och Camilla Kvartoft kritiserar enkäten och kallar den icke-professionell.


Ämnen i artikeln:

Camilla KvartoftMats KnutsonSVTPolitik

Det är i samband med programmet "Sant eller falskt", där redaktionen utvärderar påståenden som sprids i sociala medier som enkäten skickades ut. Frågorna som skickades ut i den anonymiserade enkäten i fredags innehöll två frågor:

1. Vilket parti sympatiserar du mest med i dag?

2. Är du journalist?

I dag upplever flera SVT-anställda enkäten som obehaglig åsiktsregistrering, enligt mejl till Journalisten. I  Sveriges Radio kritiserar också den politiske reportern Mats Knutson enkäten. Han anser att detta späder på föreställningen om att journalistiken är partipolitiskt driven.

– Det är klart att det är en mycket problematisk fråga, men framför allt skapar den ett olyckligt fokus på föreställningen att journalistiken är partipolitiskt driven. Ingenting i forskningen om moderna, svenska valrörelser visar att ena eller andra sidan systematiskt har gynnats, så inget styrker att svensk journalistik är partipolitiskt styrd, säger han till Sveriges Radio.

En annan som är kritisk är Agendas programledare Camilla Kvartoft. Även om hon har förtroende för redaktionen bakom "Sant eller falskt" och  tycker att det kan vara relevant att gå till botten med påståendena om SVTs vänstervridning, anser hon att enkäten är obefogad.

– Det ställer till det framför allt för oss som jobbar med att bevaka politik om man gör undersökningar som inte blir professionella. Sedan är det möjligt att de har massor med andra idéer om hur detta kan gå till och kan kanske göra det på ett bra sätt. Men jag vet att det finns många kollegor inom den inrikespolitiska bevakningen som inte svarar på denna typ av enkäter, säger Camilla Kvartoft till Dagens ETC.

I Journalistens artikel från i fredags försvarade Lisa Jarenskog på SVT i Göteborg, som är projektledare för programmet, enkäten.

– Eftersom vi har varit oerhört noga med att ingen ska kunna spåra och sammankoppla person och svar är det omöjligt för oss att fråga mer. Den totala anonymiteten har varit viktigast, sa hon då till Journalisten.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.