Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT: ”Reglerna behöver inte skärpas”

Publicerad: 19 maj 2014, 11:11

Lena Adelsohn Liljeroth.

Foto: Stefan Borgius.

I slutet av förra veckan gav Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth Myndigheten för radio och tv i uppdrag att se över systemet med förhandsprövning av nya tjänster hos SR, SVT och UR. Men SVT ser inget behov av det.


Ämnen i artikeln:

Myndigheten för radio och tvLena Adelsohn LiljerothSVT

Syftet är att förhindra att konkurrensen med privata tv-bolag snedvrids. Myndigheten ska nu undersöka om kraven ska skärpas, eftersom ingen ny tjänst ännu anmälts till prövning.  

– SVT tycker att nuvarande modell är felaktig men självklart accepterar vi att leva under de regler som råder. SVT anser alltså inte att det är bra om reglerna skärps och vi ser heller inget behov av detta, skriver Jocke Norberg, strateg på SVT Strategi, i ett mejl till Resumé.  

Men Jan Helin, publisher på Aftonbladet, ställer sig positiv till att se över systemet.  

– Det är ett välkommet initiativ. På en digital mediemarknad finns det skäl att titta på vad som är public service roll. Det är ett rimligt steg, säger han och fortsätter:  

– Konkurrens stimulerar alltid, men public service har andra förutsättningar än en kommersiell aktör. Det vore konstigt om de får fortsätta som det alltid gjort, när mediemarknaden är i så stor förändring.  

På SVT menar man att det centrala är att publiken inte drabbas av onödiga förseningar eller att utveckling av program och tjänster stoppas.  De tror inte att det är den nya tjänsten SVT Flow som varit skäl till Kulturministerns beslut. I en proposition som heter "Bildning och tillgänglighet" i riksdagen i juni förra året skriver de att de ska tillsätta en utredning om att reglerna kring förhandsprövning behöver skärpas.

– Det var väntat att en sådan skulle komma. Men Kulturministern har sagt att ett antal aktörer har hört av sig till Kulturdepartementet, skriver Jocke Norberg.

Han ser inte att konkurrensen hotas av SVT:s nya tjänster.  

– Vi har välkomnat konkurrensen ända sen monopoltiden och det var nu mycket länge sedan. Den är bra och nyttig. Vi tror att både Public service och de kommersiella bolagen blir bättre av den konkurrens som råder. Det tvingar alla parter att skärpa sitt utbud och sin leverans till publiken, skriver han.  

Men enligt Jan Helin hotas konkurrensen gällande teknik. För honom är det självklart att konkurrera om innehåll – men inte om teknik.  

– Man ska inte lägga hämsko på utvecklingen, men ifrågasätta konkurrensen om teknik. Jag tycker att det är rimligt om de har öppna koder på deras teknikprodukter som en effekt av utvecklingen. Public service är skickliga på digital utveckling, säger Jan Helin.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.