Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT-reporter döms för människosmuggling

Publicerad: 9 februari 2017, 10:01

Foto: Wikimedia Commons

SVT-reportern Fredrik Önnevall och två av hans medarbetare döms för människosmuggling. De tre döms till villkorlig dom och samhällstjänst.


Ämnen i artikeln:

SVTFredrik Önnevall

Det var under inspelningen av SVT-programet "Fosterland" som Fredrik Önnevall tillsammans med sin fotograf Clas Elofsson och en tolk träffade en 15-årig flykting i Grekland.

15-åringen följde sedan med SVT-teamet hem till Sverige. Kammaråklagare Kristina Amilon yrkade på att alla tre skulle dömas till tre månaders fängelse för människosmuggling.

Malmö tingsrätt dömer nu teamet till samhällstjänst och villkorlig dom. Tingrätten lyfter upp att det i rättspraxis finns en möjlighet att helt frikänna de åtalade med så kallat humanitärt undantag. Dock anser man att omständigheter i fallet, som att pojken inte sökt asyl direkt när han kom till Sverige, gör att tillämpningen är omöjlig.

– Man måste hålla isär migrationsrätt och straffrätt, säger chefsrådmannen Kristina Andersson i en kommentar. Det regelverk som rör de asylsökande och som syftar till att skydda deras mänskliga rättigheter har ingen omedelbar betydelse vid bedömningen av om den som hjälper någon vid en olovlig inresa har begått ett brott eller inte. Istället är det av betydelse hur pass överhängande flyktingens skyddsbehov är vid själva inresan där hjälpen lämnas. I det här fallet har tingsrätten inte ansett att den hjälp som filmteamet bistått med omfattas av något humanitärt undantag.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTFredrik Önnevall

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.