Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT-reportrar snuvade på scoopet: Hade granskat Kaplan i tre månader

Publicerad: 19 april 2016, 14:56

Kjell Lundström och Oskar Jönsson hade granskat Mehmet Kaplan i över tre månaders tid.

Foto: Mikael Eriksson/SVT

När nyheten om Mehmet Kaplan slog ner i svensk media förra veckan hade Oskar Jönsson och Kjell Lundström på SVT granskat den tidigare bostadsministern i över tre månaders tid. Reportrarna kände sig lite uppgivna, men ångrar ändå inte att de höll inne med materialet.


Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanGranskningSVT

SVT-reportrarna Oskar Jönsson och Kjell Lundström hade i över tre månaders tid granskat Miljöpartiets Mehmet Kaplan innan den uppmärksammade bilden av honom publicerades förra torsdagen, skriver Journalisten. När Resumé ringer Oskar Jönsson berättar han att det var blandade känslor när nyheten uppdagades.

– Vi blev ju både förvånade, men samtidigt förstod vi ju att andra kunde vara på samma historia. Det var inte en total överraskning eftersom det har ryktats om de här sakerna på nätet en längre tid.

Kände ni er uppgivna?

– Det gjorde vi, men vi förstår ju att vi inte kan sitta hur länge som helst på ett material heller. Men vi ansåg att vi hade så mycket kvar så vi ville fortsätta, därför valde vi att inte publicera något tidigare.

Bilden som kom att få allting i rullning hade Oskar Jönsson och Kjell Lundström haft i fem veckors tid, men de ansåg inte att det var just den bilden som var det viktiga i sammanhanget.

– Vi var överens om att vi ville fokusera på att få ett gediget och väl genomarbetat arbete, för vi anser inte att det är bilden som är det viktiga i det här. Vi anser att alla dom systematiska kontakterna han har haft med organisationer som står långt bort från honom politiskt är det uppseendeväckande i det här.

Det fanns inga planer på när och hur materialet skulle publiceras, utan det var något de hade tänkt slå fast nu i dagarna. Men fastän nyheten redan har kommit ut och trots att Mehmet Kaplan redan har avgått, fortsätter Oskar Jönssons och Kjell Lundströms granskning.

– Granskningen fortsätter. Vi har fortfarande mycket uppgifter kvar, men vi får se vad som kommer publiceras.

Vad är det för uppgifter? Är andra personer än Mehmet Kaplan inblandade?

– Det kan jag inte kommentera.

Ångrar ni att ni inte kom ut med materialet tidigare?

– Nej, så här i efterhand får vi känna oss nöjda med tanke på den korta tiden vi plötsligt hade att komma ut med allting. Vi känner oss nöjda över att vi kunde haka på historien, men visst hade vi gärna ägt storyn från först början.

Louise Lindberg

Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanGranskningSVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.