Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT:s ledning försvarar sig efter mångfaldskritiken

Publicerad: 18 maj 2017, 06:19

Alexandra Pascalidou och Anne Lagercrantz har olika åsikter om hur det står till med mångfalden på SVT.

Konflikten kring SVT-satsningen "Morgonstudion" rullar vidare, Google i AI-offensiv och Trump i ny attack mot medierna. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

AlphabetFacebookSVTAlexandra PascalidouAnne LagercrantzGoogleDonald TrumpMångfald

SVT:s ledning svarar på mångfaldskritiken
Alexandra Pascalidou har tidigare kritiserat SVT för bristande mångfaldstänk i samband med tillsättningen av programledarna i "Morgonstudion". Hon hade själv varit intresserad av jobbet. Men i stället tillföll tjänsterna till André Pops, Pelle Nilsson, Carolina Neurath och Karin Magnusson samt Alexander Norén och Åsa Avdic.

SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz medgav i en intervju med SVT att man missat mångfalden i rekryteringen.

– Det är ett dreamteam, men vi nådde inte hela vägen fram om man ser till mångfaldsperspektivet,

Men menade också att det handlar om erfarenhet:

– Det är tufft att komma in som ny och programleda ett sådant program. Men vi har i processen odlat kontakter inför framtiden och mångfalden handlar om mer än om vilka som syns i teven, det handlar också om vilka som arbetar på redaktionerna.

I går skrev 13 SVT-anställda, däribland Alexandra Pascalidou, en debattartikel i Expressen där de ansåg att SVT befinner sig i "mångfaldens istid" och att situationen är "alarmerande".

"Att skylla på att det inte finns journalister som är tillräckligt kompetenta och erfarna för att SVT ska kunna nå längre med mångfaldsarbetet hade möjligen varit rimligt för 15 år sedan. I dag finns det dock många journalister, både inom och utanför public service, som tillhör minoriteter, har många år i yrket och dessutom besitter specialkompetenser som kanalen behöver", skriver de.

I en replik svarade Anne Lagercrantz och SVT:s kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala och förklarade valet av programledare:

"De har alla lång journalistisk erfarenhet, vilket programmet kräver – oavsett bakgrund. Det är naturligtvis inte samma sak som att det saknas duktiga journalister med mångfaldsbakgrund utifrån perspektiv, språk och nätverk och som samtidigt har lång erfarenhet. Det här är en fråga för hela branschen", skrev SVT-cheferna och hänvisade till forskning från Gunilla Hultén vid JMK, som visar att public service ligger före övriga svenska medieföretag när det kommer till just mångfaldsarbete.

Programledaren om mångfaldsbråket: Jobbigt att ställas mot varandra
Alexander Norén är i dag programledare för "Gomorron Sverige" och går i höst över till nysatsningen "Morgonstudion". Han tycker inte om situationen som har uppstått.
– Flera av dem är nära kollegor till mig. Det är lite "Robinson" över en sådan här process, det är jobbigt när man offentligt ställs mot varandra, säger han till Expressen.

Han håller delvis med debattörerna.
– I princip tycker jag de har rätt. Jag vet samtidigt att mångfald är ett av många olika kriterier som vägs in. Det finns säkert många som med andra utgångspunkter också har rätt att känna sig förbisedda när de valt programledare till Morgonstudion, säger han.

Google i AI-offensiv
AI var det stora ämnet på Alphabets årliga utvecklarkonferens I/O under onsdagen, skriver Bloomberg. AI-teknik genomsyrar nu hela Googles ägarbolags portfölj. Under konferenser berättade vd:n Sundar Pichai bland annat att tekniken i "Google Assistant" kommer att göras tillgänglig för andra hårdvarutillverkare samt att den personliga assistenten kommer till Iphone. Det nya systemet Google Lens presenterades också, den AI-baserade teknologin som gör det möjligt för en smartphone att via kameran identifiera det den ser och vidta lämpliga åtgärder med utgångspunkt därefter.

Trump i ny attack mot medierna
I Connecticut gjorde Donald Trump på onsdagen sitt första offentliga framträdande efter att uppgifterna om att han försökt släcka ner utredningen av tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynns Rysslandskontakteredierna. I sedvanlig ordning kritiserade han medierna. Den här gången för att ha gått hårt åt honom den senaste tiden. Rapporterar bland annat CNN.
– Ingen politiker i historien, och det säger jag med stor säkerhet, har blivit behandlad värre eller mer orättvist, sa han bland annat.

Facebook skruvar algoritmen igen
Facebook skruvar algoritmen för nyhetsflödet för att komma åt så kallade clickbait-rubriker eller artiklar som kan "missleda människor och tvinga dem att klicka för att få svar". Det är tredje gången som Facebook gör om sin algoritm sedan 2014 för att få bukt med problemet. Det rapporterar Recode.

BBC-reporter örfilad efter att ha tafsat i direktsändning
BBC-reportern Ben Brown hamnade i en dråplig situation i början av veckan då han blev örfilad efter att ha tagit en kvinna på brösten, skriver The Guardian. Incidenten skedde i samband med att han skulle putta bort den okända kvinnan som avbröt den direktsända intervjun med BBC:s politiske redaktör Norman Smith. Brown. Ben Brown hävdar själv att incidenten var helt ofrivillig från hans sida.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.