Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT:s nyhetschefer ryter ifrån

Publicerad: 9 oktober 2009, 14:35

Efter de moderata riksdagsmännen Jan R Andersson och Peder Wachtmeister motion där de menar att SVT:s nyheter är vänstervridna och kräver en utredning som granskar kanalens sändningar väljer nu även SVT:s nyhetschefer Per Yng och Eva Landahl att svara på kritiken.


Ämnen i artikeln:

SVT

– Det finns inga fakta som stödjer påståendet att vi, varken i samband med politiska val eller annars, systematiskt skulle gynna något visst parti eller block.

Det var tidigare i veckan som riksdagsmännens motion uppmärksammades. I motionen skriver de bland annat att: ”En majoritet av inslagen ställer de rödgröna, och då främst Socialdemokraterna, i bättre dager än, exempelvis, Alliansen. Det är slående hur, om man en timme efter SVT:s nyhetssändning zappar över till exempelvis, TV4 ger en ganska annorlunda bild av en och samma, ofta politiska, händelse."

SVT:s vd Eva Hamilton var snabb med att svara på kritiken och sa bland annat till Aftonbladet att motionen för tankarna till Berlusconis tv-politik. Även Mats Knutson, politisk kommentator på "Rapport", reagerade starkt och menade att hela motionen verkade stollig.

Nu biter även SVT:s nyhetschefer ifrån på kritiken:

– Det är förvånande att ett par riksdagsledamöter, utan tillstymmelse till faktaunderlag, lägger fram en motion med så långtgående krav som att ställa programinnehållet i ett oberoende public service-företag under löpande politisk uppsikt och kontroll. Det finns dessutom inga fakta som stödjer påståendet att vi, varken i samband med politiska val eller annars, systematiskt skulle gynna något visst parti eller block skriver de i dagens Aftonbladet.

De avslutar med orden:

– Vi är minst av allt rädda för granskning.

Tero Marjamäki

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.