Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT:s offensiv på Facebook sågas: ”Snedvrider konkurrensen”

Publicerad: 9 februari 2017, 06:55

Branschföreträdare går till attack mot SVT:s offensiv i sociala medier, Expressen i förtalsrättegång och dödshot mot ledarskribent. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénJeanette GustafsdotterFacebookSVT

SVT:s närvaro på Facebook sågas: "Snedvrider konkurrensen"
SVT har tidigare fått kritik för sitt arbete på Facebook. Tidigare i veckan rapporterade Resumé att de riktat sponsrade inlägg mot exempelvis Sportbladets följare. Nu gör TU:s vd Jeanette Gustafsdotter och Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén gemensam sak mot public service-bolagets Facebook-närvaro och användning av Googles AMP.
"Många medieföretag hotas i närtid. I den här situationen är snedvridningen av konkurrensen som SVT bidrar till det sista som mediebranschen behöver" skriver de i en artikel på DN Debatt.

Enligt de båda debattörerna bryter SVT mot regelverket som är förutsättningen för den statliga finansieringen. Detta eftersom pengarna ska användas för "företagets kärnverksamhet, det vill säga att producera och sända tv-program till allmänheten." Därför vänder de sig till kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) med frågan:

"Ska SVT få fortsätta att bryta mot regelverket under det nuvarande sändningstillståndets tre sista år? Vilka krav ställer regeringen på sin tillsynsmyndighet?".

Branschen verkar emellertid inte helt enig i kritken mot SVT. Så här skriver DN:s redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson på Twitter:

— Martin Jönsson (@DagensNyheterMJ) 8 februari 2017Kvällstidningarna och TU fortsätter med sitt tröttsamma tjat om att public service gör fel saker digitalt. Släpp. https://t.co/BUgQvilpI4

SVT-reporter hjälpte flykting – får dom i dag
Journalisten Fredrik Önnevall och två andra SVT-medarbetare står åtalade för flyktingsmuggling sedan de hjälpte 15-årige Abed, ensamkommande flyktingbarn från Syrien, till Sverige. I dag faller domen. Åklagaren har yrkat på tre månaders fängelse.
– Jag dealade med mitt samvete. Hade jag samvete att säga nej till en pojke som vill följa med? Nej, det kunde jag inte, sade Önnevall under rättegången i Malmö tingsrätt enligt TT.

Expressen i rätten – åtalas för tryckfrihetsbrott
Jim Olsson var en av personerna som namngavs i Expressens granskning av kommentarerna på hatsajter som Avpixlat, Fria Tider och Exponerat. Efter att PON friat tidningen valde han, med ekonomisk hjälp av Fria Tiders läsare, att stämma Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson för grovt förtal. Bland annat eftersom han blivit tillskriven felaktiga citat i tidningen. Igår inleddes förtalsrättegången i Stockholms tingsrätt.
– Den här journalistiken gjordes av två av Sveriges mest prisbelönta reportrar: David Baas och Christian Holmén. Det låg en omfattande research bakom och man har granskat tusentals poster, inlägg, på de här hatsajterna. Publiceringen pågick dag efter dag på många sidor och i alla våra digitala kanaler. I publiceringen finns det fyra eller fem meningar som vi har korrigerat. Där skedde ett missförstånd, ett misstag där vi tillskrivit Jim Olsson tre korta meningar som han inte hade skrivit. Men han har gjort 4 800 andra inlägg och den samlade bilden av allt det som Jim Olsson har spridit ger ändå vid handen att det var rätt och riktigt att rapportera om Jim Olsson, säger Mattsson till den egna tidningen.

I dag fortsätter rättegången där de båda reportrarna ska vittna. Om Expressen fälls finns ska de betala ett skadestånd på 150 000 kronor.

Personskydd för ledarskribent efter dödshot
Nerikes Allehandas ledarskribent Evelyn Schreiber har dödshotats och fått mängder av hatmejl efter hennes text om Örebropolisen Peter Springare och hans Facebook-inlägg om "kriminella invandrare".
– Det är absolut organiserat. Det är otroligt tydligt att det går från ingenting till att det på en minut kommer in hundratals mejl, säger hon till Ekot.

Pia Sundhages ilska mot SVT
När SVT presenterade årets deltagare i "Mästarnas mästare" stod det att Anders Svensson är den svenska fotbollsspelare som har gjort flest landskamper. I själva verket är det Therese Sjögran.
– Hur kan det här hända igen!? Jag blir så trött, säger förbundskapten Pia Sundhage till Expressen.
Historiern kan dateras tillbaka till Fotbollsgalan 2013. Anders Svensson fick en bil för sitt landskampsrekord (148 stycken) medan Therese Sjögran (som då gjort 41 fler landskamper) blev utan.

Falskt Rosling-citat sprids på Facebook
Efter professor Hans Roslings bortgång sprids ett felaktigt citat av honom i sociala medier. Det lyder "Kostnaden för flyktingmottagande i Sverige i år är dubbelt så hög som FN:s budget för hela världens flyktingar. För hälften av Sveriges asylmottagnings kostnader hade vi kunnat hjälpa hela världens flyktingar". SvD rapporterar att det korrekta citatet är hämtat från en tv-intervju med tidningen från 2015.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.