Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT:s programdirektör slutar

Publicerad: 28 november 2014, 10:23

Martin Österdahl.

Foto: Carl-Johan Söder, SVT.

(UPPDATERAD) Martin Österdahl har slutat som programdirektör för Allmän-tv och Sport på SVT. – Jag vill gå vidare och utvecklas på annat håll, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Martin Österdahl

Martin Österdahl har haft fokus på att stärka genomslaget för Public Service i Sverige.

Han menar att jobbet som programdirektör har varit en "naturlig förlängning" på hans fem år som programbeställare, men att han nu väljer att gå vidare

– Jag väljer att sluta av det enkla skälet att jag har varit här länge och fått göra de största sakerna man kan få göra inom SVT. Jag vill gå vidare och utvecklas på annat håll, säger Martin Österdahl.

Han är inte redo att prata om vad han kommer göra framöver.

Mest av allt kommer han minnas de stora ögonblicken som han har fått vara med om på SVT.

– Jag kommer minnas när jag stod på operans tak och såg ut över det kungliga bröllopet som vi hade jobbat så länge med att förbereda oss inför. Jag minns att solen sken när vi stod där på taket medan det var regn i resten av Sverige.

Fler höjdpunkter under tiden på SVT var när han var med om att Usain Bolt krossade världsrekortet på OS i Peking 2008 och när Loreen öppnade Eurovision i Malmö.

Vad är du mest stolt över?
– Att ha lyckats vända en negativ trend och göra SVT till den mest populära kanalen igen, men även att jag har lyckats framtidssäkra SVT:s position inom sporten på en starkt konkurrensutsatt marknad.

SVT:s vd Eva Hamilton hävdar att Martin Österdahl starkt har bidragit till att SVT1 har återtagit positionen som Sveriges mest uppskattade tv-kanal – hon anser att han har utvecklat utbudet och initierat program Mästarnas Mästare, Allt för Sverige och Moraeus.

– Tack vare Martins vinnarskalle har SVT även framtidssäkrat SVT:s position inom sport genom förvärv av ett flertal viktiga sporträttigheter till bland annat Vinterstudion, säger Eva Hamilton i en kommentar.

Hon uppger också att det var Martin Österdahl som ledde projektet när SVT vann Eurovision och i samarbete med Malmö skapade en succé inom "fastställda ekonomiska ramar".

– Jag önskar honom all lycka, säger Eva Hamilton i en kommentar.

Martin Österdahl lämnar sitt jobb den 31 december i år och ersätts av en tillförordnad programdirektör.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Martin Österdahl

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.