Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT:s vinst 250 miljoner

Publicerad: 4 november 2009, 15:46

SVT gör i år en vinst på omkring en kvarts miljard kronor. Skälet är att fjolårets sparpaket har gett mer än väntat: – Jag är jättestolt över vad vi har gjort, säger ekonomidirektör Susanne Ekblom som ändå inte vill bekräfta de exakta siffrorna.


Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

truefalse

Susanne Ekblom, ekonomidirektör, är jättestolt.

SVT brukar ha ekonomiska problem vid den här tiden på året. Normalt fattas cirka 200 miljoner för att budgeten ska gå ihop.

Men i år är problemen av det omvända och mer angenäma slaget. Enligt Resumés källor kan vinsten i år landa på uppemot 300 miljoner kronor. SVT får i år kring 4 miljarder kronor av licensmedel.

Så sent som i våras var SVT:s vd Eva Hamilton och SR-chefen Mats Svegfors hos regeringen och bad om extra anslag för nästa år. I ­public service-propositionen fick bolagen också en extra procents höjning av anslagen, som normalt skrivs upp med två procent per år. För SVT betyder det 40 extra miljoner nästa år.

Men det stora sparpaket som Eva Hamilton beslutade om våren 2008 har gett ett resultat över förväntan. 400 personer fick gå för att var­aktigt sänka kostnadsnivån med 250 miljoner kronor inom två år. Enligt Resumés källor är målet redan uppnått med råge.
– Vår nya produktionsstrategi går som vi har tänkt oss, säger ekonomidirektör Susanne Ekblom. Nettoeffekten är 250 miljoner i sänkta kostnader. Men jag kan inte hålla med om att vi har för mycket pengar, de är planerade för nästa års stora programsatsningar med val, vinter-OS, fotbolls-VM och minst ett stort bröllop.

Men var det nödvändigt att be om extra anslag i våras?

– Generellt ökar våra kostnader mer än våra uppskrivningar. Vårt uppdrag slår fast vad vi ska göra. När vi har rationaliserat till en viss grad måste vi ta bort program. Produktionsstrategin ska ge möjlighet att fortsätta göra bra program.

Det var inte så att ni tog i för mycket med sparpaketet?

– Nej, men våra medarbetare har gjort ett fantastiskt jobb som jag är jättestolt över.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.