Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT saknar ackreditering – får rapportera från utsidan av OS i Rio

Publicerad: 15 juni 2016, 10:05

SVT faller på mållinjen och får nöja sig med rapportering från utsidan av OS i Rio.

Foto: Wikimedia

Journalisten skrev under gårdagen om att SVT blivit utan ackreditering till OS i Rio, men det skulle visa sig att de aldrig har ansökt om rättigheterna. Nu får SVT nöja sig med att rapportera från utsidan av tillställningen.


Ämnen i artikeln:

SVT SportOS 2016SVTOS i Rio

Orsaken till att man inte överhuvudtaget har ansökt om pressackreditering för sommar-OS menar avdelningschefen på SVT Sport, Jan Olsson, vara att "villkoren var oacceptabla". Det är Viasat som har sändningsrättigheterna till OS i Rio, och andra tv-medier kan ackrediteras, men med begränsade rättigheter.

Villkoren innefattar bland annat att man max får sända sex minuter från OS per dag, och högst 30 sekunder från varje evenemang. Hur och var intervjuerna får göras har också uppsatta villkor. De strikta reglerna fick SVT att inte ansöka om ackreditering till sportsevenemanget.

– Vi förhandlade om ett nyhetsrättsavtal med Viasat för att få visa fler minuter. I samband med det ansökte vi om ackreditering parallellt genom Viasat, i det fall vi skulle nå en överenskommelse. Vi nådde ingen överenskommelse och då fick vi inte heller någon ackreditering, säger Jan Olsson till Journalisten.

Mycket mer än så kan han inte säga, men menar att det inte hade med pengar att göra.

– Du kan vara ganska säker på att vi hade gjort allt som var möjligt för att skaffa oss en ackreditering för att göra ett nyhetsarbete i Rio. Vi har inte sparat någon möda på detta. Det var inte någon pengafråga. Nyhetsrätten som man kan söka hos IOC är enormt begränsad och ger inte någon möjlighet till reguljärt nyhetsarbete som en tv-kanal gör i dag, säger Jan Olsson till Journalisten.

Det här innebär att SVT får lov att nöja sig med att rapportera från utsidan av evenemanget, och om de vill "komma över till andra sidan" får de helt enkelt köpa sina biljetter själva.

Louise Lindberg

Ämnen i artikeln:

SVT SportOS 2016SVTOS i Rio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.