Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT-stjärnornas feta mässarvoden

Publicerad: 24 september 2009, 13:54

Anna Hedenmo, Lennart Persson, K-G Bergström, Erika Bjerström, Lotta Bouvin-Sundberg – tunga SVT-profiler som extra­knäcker åt Kvalitetsmässan. Bland sponsorerna finns KPMG, Swedbank, Apoteket, Microsoft och Intel. – Nej, jag vet inte vad de får betalt, säger deras chef Per Yng som har godkänt extraknäcken.

Ämnen i artikeln:

ApoteketMicrosoftPer YngSwedbank

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


truefalse

Anna Hedenmo, Erika Bjerström, Lotta Bouvin-Sundberg och K-G Bergström är några av de SVT-profiler som extraknäcker under Kvalitetsmässan i Göteborg. Per Yng , samhällschef på SVT, har godkänt extraknäcken.

Kvalitetsmässan är den offentliga sektorns svar på Almedalen, men omsätter mer pengar. Arrangörerna har råd att betala rejäla arvoden till de journalister som ställer upp som moderatorer eller debattledare:
– Vi behöver ha tunga programledare till de tunga debatter vi arrangerar, säger Sven Wiberg som är vd för mässan. Därför dammsuger vi efter moderatorer. Jag har inte överblick över arvodena, men jag antar att vi betalar mellan 15 000 och 30 000 kronor. Det varierar säkert.

Inför årets mässa den 17–19 november har arrangörerna fått ihop eliten av extraknäckare med kändisstatus. Förutom de fem tunga programledarna ovan medverkar Charlotte Permell, SVT, Ingvar Oldsberg, frilans, Petra Mede, frilans, Britt-Marie Mattsson, GP, Erik Blix, frilans, Niklas Ekdal, tidigare DN, Gustav Fridolin, tjänstledig från TV4 och Gudrun Schyman som ska moderera seminariet ”Bonusar är bra”.

Persson på plats
SVT:s vd Eva Hamilton håller föredrag om public service och medverkar i seminariet ”Kvinnor som leder” ihop med Anitra Steen och Amelia Adamo under moderatorn Britt-Marie Mattsson. Anitra Steens man, pr-konsulten Göran Persson på JKL, talar ensam under punkten ”20 år för Sverige”, och uppges ta 100 000 kronor per fram­trädande.
– Jag kan varken bekräfta eller dementera den summan, säger Sven Wiberg.

SVT-stjärnorna har flera olika uppdrag under mässan och kan i vissa fall dra in en månadslön under de tre dagarna. Men vad de tjänar har chefen för SVT Nyheter och samhälle, Per Yng, ingen aning om:
– Jag tar inte reda på det. Det är bara uppdragets förenlighet med deras arbete på SVT som räknas.

Och Kvalitetsmässan är inga problem?

– Nej, vi har av hävd gett tillstånd till medverkan där sedan ett antal år. Det är också bra för SVT att synas i den kvalificerade miljön.

Borde de inte minska sina arvoden om de delvis är ”där i tjänsten”?

– Nej, de är där på sin fritid. Om vi skulle säga nej till alla lämnar vi profileringen till de kommersiella kanalerna.

Är det inte ett problem att Kvalitetsmässan sponsras av en rad storföretag?

– Vi gör en värdering av varje fall och i det här fallet har jag godkänt det. Men det är bra om det blir en diskussion om det.

Hur många ansökningar om extra­knäck godkänner du per år?

– Mellan tummen och pekfingret, ett femtiotal. Det blir nej till de flesta. När det är bra för SVT och förenligt med den sökandes uppdrag här säger jag ja.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev