Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT svarar på kritiken mot Edit

Publicerad: 9 april 2015, 12:27

Nu svarar SVT på kritiken.

Foto: Skärmdump.

UPPDATERAD Edit.se har efter bara en dag fått stark kritik riktad mot sig. Den handlar bland annat om att SVT-sajten är ett plagiat på Politism och Nöjesguiden. – Jag kan förstå att man tycker sajterna är lika om man går in på Edit nu, säger Clara Mannheimer, programbeställare på SVT.


Ämnen i artikeln:

Ehsan FadakarEditParisa AmiriPolitism

Under gårdagen lanserades sajten Edit.se som ska samla bloggare, texter, webbserier och "det bästa från SVT". Tanken med sajten är också att publiken ska kunna delta som skribenter eller med videomaterial.

Det tog inte lång tid innan satsningen fick stark kritik som bland annat handlar om plagiat, att public service konkurrerar med kommersiella aktörer och att sajten skulle vara vänstervriden. En av de som varit kritiska är Aftonbladets sociala medier-chef Ehsan Fadakar.

"Fortfarande fel att licenspengar ska finansiera en sajt där minst åtta personer får heltidsjobb för att konkurrera ut privata aktörer", skriver han på Twitter.

Parisa Amiri, chefredaktör för Edit.se har tidigare jobbat på Nöjesguiden som redaktör. När Resumé når Parisa Amiri hänvisar hon alla frågor till Clara Mannheimer.

– Vi har sett ett behov av ett kultur- och samhällsprogram som riktar sig till unga vuxna. Att sänka trösklarna för att unga människor ska få göra sig hörda på SVT. Vi kommer att producera webbserier, inslag, reportage – egentligen all typ av rörligt material, säger Clara Mannheimer.

Även om det inte hunnit märkas ännu, kommer fokus att ligga på rörligt material, säger hon. Tanken är också att Edit ska bli en serie som sänds i oktober i SVT, något som inte var tydligt under gårdagens lansering av sajten.

Edit har ju fått kritik för att vara lik Nöjesguiden och Politism – håller du med om det?
– Jag förstår att folk tycker att vi är lika i det här stadiet, men vi är bara två dagar gamla. Vi har en del förhandsproducerat material, men sett ett stort värde i att inte vara helt klara vid lanseringen. Jag är övertygad om att folk kommer att uppleva vår särart med tiden, säger Clara Mannheimer och fortsätter:

– I så fall tycker jag att sajten skulle kunna liknas vid väldigt många andra sajter. Det är inte alltid lätt att vara helt orginell. Vi har influerats av BBC:s sajt "The Space" mycket.

Men har ni även inspirerats av Nöjesguiden och Politism?
– Nej, det är inte så enkelt. Jag var i Cannes för två år sedan och såg flera projekt som jag inspirerades av. Utanför Sveriges gränser finns det betydligt fler än Nöjesguiden och Politism som jobbar med en dialog till sin publik.

Vad tycker du att det finns för problem med att public service gör en produkt som uppfattas som en konkurrent gentemot kommersiella aktörer?
– Det är ett problem om vi är otydliga i det vi gör, att vi gör tv och fokuserar på rörligt material. Jag tycker att Edit är mitt i prick på vad public service är. Vi ska hjälpa människor att berätta och komma till tals.

Hade ni väntat er kritik?
– I min naivitet trodde jag att reaktionerna skulle vara mer positiva, eftersom det vi gör här är att sänka trösklarna. Det är när tv-programmet kommer i höst jag hade förväntat mig det riktiga genomslaget. För några dagar sedan satt jag och oroade mig för att vi inte skulle nå ut.

Kan du se att ni borde varit tydligare med ert rörliga fokus från början?
– Absolut. Är det så många som inte har förstått, har vi inte varit tydliga.

Vad säger du om att GP:s ledarredaktion uttryckte att Edit är vänstervriden?
– Identitetsfrågor är inte vänsterfrågor. Att bli respekterad och accepterad oavsett bakgrund eller hudfärg är grundläggande. Det tror jag att de flesta partier skriver under på.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.