Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT tar avstånd från programledarens twittrande

Publicerad: 20 oktober 2015, 15:17

SVT:s tweet i debatten om Christer Sandelin.

Foto: Skärmdump.

Karin Adelsköld kallar Christer Sandelin för "ett rövhål" efter hans omtalade Facebook-inlägg. Uppdragsgivaren SVT tar avstånd från uttalandet.


Ämnen i artikeln:

TwitterKarin AdelsköldSVT

Det hela började med att artisten Christer Sandelin skrev ett Facebook-inlägg natten till tisdagen. Där skrev han "Sverige behöver Jimmie Åkesson som statsminister nu, och dom som sitter i regeringen och opposition bör flytta dit till dom samhällen där inget fungerar längre" och fortsatte:

"Finns det någon som tror att vi kan hjälpa 2000 flyktingar som dagligen in i vårt land......(men inte i Norge inte Dammark inte i Finland inte). Vad är det som händer???"

Inlägget har fått hård kritik från en rad håll och kanter. Bland annat från komikern Karin Adelsköld som medverkar i SVT-programmet Plus.

"Vet inte vad jag är mest chockad över: att Christer Sandelin är rasist eller att han inte kan stava" skrev hon på Twitter.

Senare under dagen raderade Christer Sandelin sitt inlägg och avvisade rasist-ankagelserna.
– Jag är inte rasist. Jag tror ju på humanism. Jag älskar mångkultur, säger han till DN.

Karin Adelsköld har under eftermiddagen bett om ursäkt för sin rasist-stämpling. Däremot vidhåller hon att Christer Sandelin är ett "rövhål".

Det har gjort att många har hört av sig till SVT i sociala medier med frågor kring hur de ställer sig till hennes uttalanden. Därför lade de ut en tweet där de tar avstånd från Plus-programledarens ordval. Tweeten är nu raderad, men deras inställning i frågan är densamma.
– Vi har svarat folk som har frågat oss, och det handlar om den benämningen hon lade på Christer Sandelin, säger presschefen Catarina Wilson.

Bengt Strömbro är programchef på SVT i Umeå som gör Plus:
– Vi har utgångspunkter för hur vi vill att man ska uppträda i sociala medier. Vi har haft en dialog med Karin under dagen, och den dialogen fortsätter. Eftersom dialogen inte är avslutad har jag inte mer att säga annat än att det är en fråga vi diskuterar.

Vill ni att hon ska radera sin tweet?
– Det är ju så att publicerat är publicerat. Det är svårt att backa bandet på saker som har publicerats. Vi har konstaterat att hon bad om ursäkt för sitt första inlägg. Samtidigt är hennes ståndpunkter hennes egna och vi tar avstånd från spåkbruket.

Kan det få konsekvenser för hennes medverkan i SVT?
– Hon är programledare för Studio Plus och expertprofil i Huvud-plusset. Programmen hon medverkar i är redan inspelade och vi har inget vidare planerat samarbete efter detta. Men det är bestämt sedan tidigare och har ingenting med Twitter-inlägget att göra.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

TwitterKarin AdelsköldSVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.