Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT tar hem Stefan Åsberg

Publicerad: 17 mars 2011, 10:26

SVT kallar nu hem den meriterade utrikeskorrerspeondenten Stefan Åsberg från Japan. Aftonbladet, Sydsvenskan och GP har också kallat hem sina medarbetare på grund av det oklara säkerhetsläget efter kärnkraftshaverierna.


Stefan Åsberg kallas hem. Foto: SVT.

Sydsvenskan tar hem sitt team med Ola Wong och Jackson Lowén från Japan. De var även utsända för SvD.s räkning.

– Vi måste ta det säkra före det osäkra, säger Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström till Sydsvenskan.

Igår beslutade flera andra redaktioner, som Aftonbladet, SVT och GP, att ta hem sina medarbetare.

– Det går inte att ta ställning utifrån den officiella informationen om säkerhetsriskerna i landet. Det innebär stora påfrestningar att jobba i Tokyo för tillfället. Maten börjar ta slut och flygplanen därifrån är fulla. Dessutom ökar strålningsrisken och risken för nya skalv, säger Daniel Sandström.

SVT har inte längre några medarbetare kvar i Japan efter att man kallat hem Stefan Åsberg.

– Stefan Åsberg åkte hem tidigt imorse, svensk tid. Vi har bestämt att alla våra team ska därifrån, vi anser att riskerna är alldeles för stora att stanna kvar. Det verkar inte som att myndigheterna har någon koll på vad som kan hända med kärnkraftverket och det känns som att det kommer att gå väldigt illa, säger Ingrid Thörnqvist, utrikeschef på SVT, till Resume.se.

Och fortsätter:

– Vi får se om vi skickar tillbaka något team, vi har personer som står redo och väntar på att få klartecken. Vi vill hemskt gärna skicka någon till de drabbade områdena men det krävs resurser, helikoptrar och bränsle och reportrarna behöver dessutom en reträtt och som det ser ut just nu är det för riskfyllt.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.