Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT till motattack mot Birro

Publicerad: 27 november 2015, 14:07

Nils Hanson, ansvarig utgivare Uppdrag Granskning, och Marcus Birro, medieprofil.

Foto: SVT/Andreas Elgstrand

Uppdrag Granskning ger nu en replik på Marcus Birros inlägg om Livets Ord. ”Det tycks uppenbart att Birro har följt motsändningen i Kanal 10 istället för Uppdrags Gransknings program”, skriver de.


Ämnen i artikeln:

Marcus BirroSVT

Medieprofilen Marcus Birros menar i en debattare hos SVT Opinion att Uppdrag Granskning demoniserar Livets Ord genom sitt reportage om dess verksamhet. ”Uppdrag granskning borde faktiskt ta sin makt på större allvar och inte bete sig som elitsoldater i subjektivt tyckande”, skriver Marcus Birro och syftar bland annat på att UG gjort intervjuer med människor som inte varit med i kyrkan på 25 år.

Uppdrags Gransknings redaktionschef Nils Hanson samt reportrarna Anna Lindman och Magnus Svenungsson går nu ut och försvarar programmet. De börjar med en rejäl känga:

”Det tycks uppenbart, när vi läser hans text, att han istället för att titta på Uppdrag gransknings program igår valde att läsa Ulf Ekmans blogg och följa ”motsändningen” i kristna Kanal 10” skriver de och pekar sedan på ett flertal frågetecken i Birros utspel:

”Marcus Birro anser att vi försöker utmåla grundare Ulf Ekman som en hänsynslös kapitalist med bara egen vinning för ögonen. Det säger vi aldrig – vi framhåller att församlingen använder givna medel men också sådant som församlingsmedlemmarna uppskattar som socialt arbete.”

De angriper även på att Birro skriver att det inte är sant att familjen Ekman haft majoritet i styrelsen – ”Vad menar han med det?”. ”Det behöver man inte se vårt program för att konstatera, det räcker att ringa Länsstyrelsen”, skriver Uppdrag Granskning.

Marcus Birro uppger dessutom i sin text att inga kärleksoffer tagits upp till Ulf Ekman, förutom det vi nämner vid hans födelsedag. ”Vi undrar hur Marcus Birro kan veta det – särskilt som vi idag fått in ytterligare en mängd tips om just kärleksoffer [..]”, skriver UG.

Marcus Birro säger såhär till Resumé efter UG:s svar:
– Det är rena härskartekniker att anklaga mig för att inte ha sett programmet och hävda att jag sett Kanal 10 istället. Jag har aldrig sett en enda minut av Kanal 10 i hela mitt liv och såg UG två gånger innan jag skrev min artikel.

Livets Ord har omsatt tre miljarder kronor. Församlingen blir därför föremål för Uppdrag Gransknings senaste program. De tittar framförallt närmare på grundaren Ulf Ekman.

Läs hela Marcus Birros debattartikel här. Läs Uppdrag Gransknings replik här.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

Marcus BirroSVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.