Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT tillsätter chef – trots anmälan om kränkningar mot medarbetare

Publicerad: 20 oktober 2016, 13:49

SVT Nyheter har tillsatt en ny chef – trots ett pågående ärende om kränkande särbehandling av en anställd. Facket riktar nu hård kritik mot ledningen.

Ämnen i artikeln:

SVT NyheterSVTSvenska JournalistförbundetUlf Johansson

FT

Fredrik Thambert


SVT är mitt uppe i en stor omorganisation av sina riksnyheter vilken innebär att ett 20-tal nya chefstjänster ska tillsättas. En av dessa anmäldes tidigare i år för kränkande särbehandling av en medarbetare på dennes tidigare avdelning. Resumé erfar att det handlade om vuxenmobbing på arbetsplatsen, vilken så småningom ledde till att den drabbade personen blev sjukskriven.

Fackklubben på SVT är nu skarpt kritiska till att chefen har fått en ny ledande befattning, trots att personalärendet där denne är involverad inte är avslutat.  
– Det finns en anmälan om kränkande särbehandling som vi i facket har drivit, och som pågår. Jag kan inte gå in på exakt vad det handlar om, men startar man ett ärende är det allvarligt, säger Hanna Nyberg, klubbordförande på SVT.

Facket ser inte med blida ögon på att ledningen väljer att ignorera deras kritik och det faktum att ett ärende om kränkande särbehandling pågår.
– I mbl-förhandlingarna har vi varit väldigt tydliga med att vi ser det här som olämpligt. Särskilt när processen inte är avslutad. Men SVT har valt att gå vidare ändå, vilket betyder att vi kommer att avsluta i oenighet.

Hur reagerade ni när personen ändå fick en ny tjänst?
– Vi blev förvånade. Vi har på ett tydligt sätt framfört att det här är olämpligt. Men det är arbetsgivaren som tillsätter chefer. Dock har lett till att de lovat extra coachning till chefen i fråga. Men vi fortsätter att följa ärendet och hoppas att ärendet om den kränkande särbehandlingen kan avslutas.

Hanna Nyberg, som tillträdde som klubbordförande i våras, menar att SVT tidigare inte haft några tydliga riktlinjer kring hur ärenden om kränkande särbehandling ska hanteras.
– Nu tar de fram sådana som en effekt av det här fallet. Det är viktigt att det arbetet avslutas, att det blir tydligt hur det ska gå till vid en anmälan, säger hon.

Hur är stämningen hos er just nu?
– Det finns fortfarande jättemycket frågor kring hela omorganisationen. Ett 20-tal nya chefsnamn har presenterats och vissa har fallit i väldigt jord medan det finns frågetecken kring andra. I det här fallet ser vi problem från fackets sida, men det finns så klart även medlemmar som är nöjda med tillsättningen.

Ulf Johansson, Riksnyhetschef på SVT och ansvarig för tillsättningen av de nya cheferna, vill inte kommentera det enskilda ärendet.
– Vi har tillsatt mellan 25 och 30 chefer, och har hela tiden haft samråd med facket. Det finns plus och minus med alla cheferna, men vi har stort förtroende för samtliga, säger han.

Han säger att ledningen och facket inte har haft samma syn på alla tillsättningar:
– Vi är inte helt överens om alla namn. Men jag har uppfattat det som att de haft stor respekt för våra argument.

Är det lämpligt att tillsätta någon där det finns ett ärende om kränkande särbehandling?
– Facket får stå för vad de säger om någon. Jag kan bara säga vad jag tycker. Jag har ett stort förtroende för de chefer vi har tillsatt.

Ulf Johansson känner heller inte igen sig i bilden av att det saknats rutiner i hanteringen av mobbing och kränkningar på arbetsplatsen.
– HR-avdelningen ansvarar för den typen av frågor och vi har rutiner för hur vi hanterar alla typer av arbetsmiljöfrågor. Däremot pågår alltid en diskussion kring hur vi kan förbättra rutinerna.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev