Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT utreder Eyeworks dokusåpa

Publicerad: 31 augusti 2009, 10:05

SVT och Eyeworks höstsatsning Den stora resan handlar om en svensk familj som flyttar till ett minoritetsfolk i Namibia. Nu anklagar en Namibisk människorättsorganisation Eyeworks för att ha utnyttjat minoritetsgruppen och filmat utan tillstånd.


Ämnen i artikeln:

SVTEyeworks

Från Den stora resan. Foto: SVT/Eyeworks

Det är Sveriges Radios Ekoredaktion som uppger att människorättsorganisationen LAC (Legal Assistance Centre-Namibia) anklagar Eyeworks för att utnyttja folkgruppen Himba och bland annat betalat gruppen med majsmjöl för att få filma. Enligt LAC saknar Eyeworks även de särskilda tillstånd som krävs för att få filma Himba.
SVT:s programchef Micael Lekberg ska nu utreda anklagelserna.

– Vi väntar på svar från Eyeworks. Vi vet ju inte ens om det här påståendet stämmer. Sveriges Television arbetar med väldigt många olika produktionsbolag, Eyeworks är ett av dem. Och vi utgår ju ifrån att produktionsbolagen håller sig till de lagar som gäller i varje land, säger han till SVT.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

SVTEyeworks

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.