onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT ville byta bröllopet mot sport

Publicerad: 20 januari 2010, 15:39

SVT vill byta rätten att sända kronprinsessan Victorias bröllop mot sporträttigheter i TV4. Trots att hovet gav SVT prestigeuppdraget för att slippa kommersiella intressen. – Vi litar på att SVT är professionella, säger hovets informationschef Nina Eldh.

Ämnen i artikeln:

Daniel WestlingSVTKronprinsessan VictoriaTV4

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


truefalse

Finnes: rättigheter till årets bröllop mellan Daniel Westling och kronprinsessan Victoria. Önskas: garantier för framtida rättigheter till vintersportsändningar. (Foto: Scanpix)

När bröllopsdatumet spikades för tio månader sedan tog både SVT och TV4 kontakt med hovet för att diskutera tv-sändningarna. Ansvarig för planeringen är hovets stabschef, general­major Håkan Pettersson.

Enligt Resumés källor insåg TV4-ledningen att det inte gick att stänga ute statstelevisionen. TV4 lanserade därför idén om delad produktion och parallell sändning. De kunde peka på lyckade exempel i Danmark och Norge, där tv-bolagen har delat ansvaret vid snarlika evenemang.

Hovet lovade ett besked före förra sommaren, men avgörandet dröjde. SVT satt under hösten i samtal med TV4 och hovet, men ansåg sig ha trumf på hand.

Det visade sig riktigt, när hovet meddelade att det ville ha ett enda bolag som ansvarigt för sändningarna. I början av december fick SVT slutgiltigt besked om att de hade fått prestigeuppdraget att vara ”host broadcaster”. Enligt flera mediekällor var kungligheterna missnöjda med hur TV4 hade skött Nobelsändningarna och nationaldags­firandet från Skansen.

SVT bytte då fot och meddelade att TV4 inte alls ska få tillgång till signalen från vigseln eller bröllopsmiddagen. Kortegen till Storkyrkan lär SVT inte kunna hindra TV4 eller någon annan från att filma.

Just nu pågår hårda förhandlingar mellan TV4 och SVT. Enligt Resumés källor vill SVT kohandla om några av TV4:s vintersporträttigheter i utbyte mot signalen. Vinterstudion är en av SVT:s stora satsningar och kravet var att TV4 skulle avstå från att köpa in vissa rättigheter för nästa säsong. Då skulle TV4 i stället få signalen från bröllopet.

TV4 satsar tungt inför bröllopet. I höstas tecknades ett sponsorsavtal med Stockholms stad kring evenemanget­ Love Stockholm 2010, som inleds på nationaldagen och pågår i två veckor med bröllopet som avslutning.

Det vore snöpligt för TV4 att satsa stort på bevakning inför bröllopet och sända från Love-jippot utan att kunna erbjuda vigseln och bröllopsmiddagen.
– Jag har utgått från dag ett att vi ska vara bröllopskanalen för våra tittare, säger TV4:s programdirektör Göran Ellung. Nu för vi samtal med SVT om hur vi ska ta del av signalen. Vi kommer att ha en stor bevakning av bröllopet oavsett hur samtalen slutar.

Just nu sätter TV4 ihop sin bröllopsredaktion, där hovets tidigare informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg är städslad som konsult.

Under maj och juni kommer TV4 att sända sex timslånga dokumentärer om familjen Bernadotte av filmaren Gregor Nowinski, som tidigare har skildrat familjerna Wallenberg för SVT och Bonnier för TV4.

SVT har toppat sitt lag med att rekrytera Ebba von Sydow som innehållsansvarig för bröllopsbevakningen. I tisdags lanserades hennes bröllopsblogg på SVT.se.

Enligt SVT:s informationsdirektör Helga Baagøe kommer SVT inte att tjäna några pengar på rättigheterna. Signalen vidarebefordras till utländska tv-bolag via EBU, European Broadcasting Union.­

Möjligheten att ta betalt i någon form av konkurrerande svenska kanaler regleras enligt Resumés källor inte i avtalet:
– SVT har sändningsrättigheterna till vigseln och måltiden för alla plattformar, säger hovets informationschef Nina Eldh. Sedan är det upp till SVT att sända signalen vidare. Vi litar på att SVT är professionella.
– Våra främsta krav är att sändningarna har hög kvalitet och präglas av värdighet. Vi diskuterar nu med UD hur fotomöjligheter ska ordnas och var kameror kan sättas upp.

Resumé har försökt få svar från SVT:s beställaransvarige Martin Österdahl, som låter meddela:
– Jag kommenterar inte ingångna avtal.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev