Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT visade bilder på gammal explosion

Publicerad: 22 mars 2016, 09:28

Efter attentaten i Bryssel visade SVT ett klipp som påstods visa ett av explosionsögonblicken. Men det är i själva verket från en helt annan händelse år 2011.


Ämnen i artikeln:

SVT

På tisdagsmorgonen drabbades Bryssel av flera spräningsattentat. Ett klipp började då cirkulera på Twitter som påstods föreställa en explosion på flygplatsen Zaventem. Klippet kom urprungligen från sajten Liveleaks och spreds vidare i SVT:s livesändning, rapporterar Metros Viralgranskaren.

I själva verket visar klippet explosionen på Domodedovo-flygplatsen i Moskva år 2011. SVT uppmärksammades på felaktigheten och slutade veva sekvensen.

— SVT Nyheter (@svtnyheter) March 22, 2016@detljuvalivet Hej Eric! Vi vet att den är felaktig och har stoppat visandet.

"Filmen skickades till oss som en del av en livefeed från Bryssel så vi kunde inte stoppa den i tid. Men vi har tagit bort den, beklagar att den sändes ut och har på svtnyheter.se, i SoMe, svt2 och i liveflödet meddelat att den är falsk. Vi fortsätter att rapportera hela dagen och jag rekommenderar extrasändningen på svt2 mellan 20-21 ikväll för sammanfattning och analys av händelserna i Bryssel" skriver kommunikationsdirektören Sabina Rasiwala om det inträffade.

Här nedan är det gamla ryska klippet från 2011:

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.