Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Swedbank får kontrollen över Hemnet

Publicerad: 10 januari 2014, 10:32

Foto: Pressbild.

Konkurrensverket har långt gångna planer på att granska sammanslagningen av Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling. Oron är nämligen stor för att Swedbank ska missbruka sin position – inte minst med anledning av man kommer att äga 50 procent av Hemnet.


Ämnen i artikeln:

KonkurrensverketSvensk FastighetsförmedlingSwedbankFastighetsbyrånHemnet

Swedbank meddelade att man köper Svensk Fastighetsförmedling vid mitten  av december.  

Svenska Dagbladet rapporterar nu att Konkurrensverket har  långt gångna planer på att granska affären.

– Något av de båda  företagen hade frivilligt kunnat anmäla affären för en prövning, men det  har de inte gjort. Nu uppstår ett osäkerhetsmoment. Vi känner till  affären och tittar just nu på det här, säger Maria Ulfvensjö Baltatzis,  avdelningsråd vid Konkurrensverket till Svenska Dagbladet.

SvD uppger  också att många mäklare har slagit larm om att det sammanslagna bolaget  inte bara skulle bli helt dominerande på många orter, utan att man även  tar kontroll över Hemnet i och med affären.

Mäklarhusets vd, Erik  Wikander, menar att Swedbank kommer att äga 50 procent av Hemnet och  genom sina mäklare även kan påverka utslagsrösten från Mäklarsamfundet,  som äger en andel i Hemnet.

– Swedbank skulle snabbt kunna bygga upp  en stor kunddatabas med uppgifter från alla oss andra mäklare som i dag  använder Hemnet. Vi måste ju skicka in mängder av kunduppgifter dit,  säger Erik Wikander till Svenska Dagbladet.

Boolis vd, Anders Kyhlstedt, anser också Fastighetsbyrån styr sina kunder att lägga bolånen hos just Swedbank.

–  I ett enda slag ritar nu Swedbanks förvärv av Svenska  Fastighetsförmedling om kartan både för mäklarbranschen och  bolånemarknaden, säger han till Svenska Dagbladet.

Hemnet  startade 1998 och ägs av Fastighetsmäklarförbundet, Mäklarsamfundet,  Fastighetsbyrån, Svensk Fastighetsförmedling och just Swedbank.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.