Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sydsvenskan backar med 45 miljoner

Publicerad: 3 juli 2014, 08:52

Bonnier-ägda Sydsvenskan (Sydsvenska Dagbladets AB och Sydsvenska Dagbladets Försäljningsaktiebolag) minskar nettoomsättningen med 26 miljoner kronor till cirka 660 miljoner kronor. Rörelseresultatet backar med drygt 45 miljoner kronor till minus 20 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

I förvaltningsberättelsen konstaterar Sydsvenskan att intäkterna fortsätter att vara en utmaning för hela branschen.

Sydsvenska Dagbladets AB gick från en nettoomsättning på 521 miljoner kronor till strax under 508 miljoner kronor. Det vill säga en minskning med 13 miljoner kronor, medan Sydsvenska Dagbladets försäljningsaktiebolag gick från cirka 166 miljoner kronor under 2012 till cirka 154 miljoner. Det vill säga en minskning med 12 miljoner kronor.

Den totala minskningen vad gäller nettoomsättningen landar därmed på drygt 25 miljoner kronor.

Sydsvenskan anser man dock att man presterade i linje med övrig storstadspress på en för mediet "vikande annonsmarknad".

Sydsvenskan menar också att deras så kallade frekvensmodell inte har inneburit något avbräck för den digitala annonsaffären, utan man visade fortsatt god tillväxt inom området.

Sydsvenskan anser också att det är av största vikt att effektivera verksamheten och omlokalisera resurser – man tog strukturkostnader på 28 miljoner kronor för en nedbemanning som framförallt skedde under den senare halvan av 2013.

Rörelseresultatet hos Sydsvenska Dagbladets AB gick från minus 101 miljoner kronor till minus 129 miljoner kronor. Det vill säga en minskning med 28 miljoner kronor, medan motsvarande siffror hos Försäljningsaktiebolaget gick från 126 miljoner kronor till 108 miljoner kronor. Det vill säga en minskning med 18 miljoner kronor.

Den sammanlagda effekten på rörelseresultatet landar alltså på minus 46 miljoner kronor.

Sydsvenskan har fått avslag av Presstödsnämden på sin ansökan om driftsstöd samt extrastöd efter räkenskapsårets utgång – avslaget skedde i mitten av februari.

Sydsvenskan och Helsingsborgs Dagblad har också skrivit på en avsiktsförklaring där Sydsvenskan ska köpa HD och få synergieffekter inom en rad områden.

Sydsvenskan räknar med ett fortsatt kämpigt 2014 på intäktssidan, men menar att de åtgärder som har tagits för att sänka kostnaderna ger effekt under året.

Därmed räknar Sydsvenskan med att kunna göra ett positivt rörelseresultat under 2014.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.