Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Sydsvenskan – en slöserikultur”

Publicerad: 28 november 2011, 10:54

Journalisterna på Sydsvenskan rasar mot företagets ”slöserikultur” i ett brev till koncernchefen Jonas Bonnier inför tisdagens extra styrelsemöte. De kräver besked om frikostiga fallskärmar, pensioner och lyxiga tjänstebilar.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanJonas BonnierJohan Ståhl

Efter Resumés avslöjande av förre vd Johans Ståhls rekordfallskärm på över tio miljoner kronor kallade styrelseordförande Gunilla Herlitz i fredags till ett extra styrelsemöte i morgon.

Samtidigt står det klart att inte tillräckligt många valt avgångsvederlag. Ungefär 70 personer slutar frivilligt, men minst tio journalister måste sägas upp.

I helgen har journalisterna skrivit ett brev till koncernchefen Jonas Bonnier, under 2008 också styrelseordförande för Sydsvenskan.

– Den slöserikultur som frodats på Sydsvenskan är ytterst ägarens ansvar, säger journalistklubbens ordförande Karl G Jönsson. Det är en märklig politik att ge frikostiga fallskärmar till ledningen och samtidigt sparka journalister.

– Visst, brevet är en riktig råsop, men det är inte orimligt att koppla ihop frågorna. Här har funnits en kultur där man kunnat förse sig. I dag ska vi diskutera vilka frågor vår styrelseledamot Ingrid Thulin ska ställa till styrelsen i morgon.

– Bland annat har företaget löjligt många förmånsbilar och många av dem i strid med vår miljöbilsfilosofi. Någon hade räknat till 75 förmånsbilar i ett företag med knappt 400 anställda. Alla anställda får alltså plats i förmånsbilarna.

Här är några frågetecken som Sydsvenskans anställda vill att styrelsen rätar ut:

# Hade Johan Ståhl rätt att själv utlösa sin rekordstora fallskärm?

I årsredovisningen sägs inget om fallskärmen gällde vid uppsägning från företagets sida eller om den kunde lösas ut av Johan Ståhl.

# Finns det i så fall fler ”självutlösande” fallskärmar i Sydsvenskans ledning och vilka har så unika villkor?

Enligt Resumés källor finns ett halvdussin liknande fallskärmskonstruktioner i Sydsvenskan.

# Vad hade Johan Ståhl för pensionsvillkor?

Enligt årsredovisningen uppgick pensionsavsättningen för vd och styrelse i fjol till nära två miljoner kronor. Styrelsens pensioner är i sammanhanget marginella.

# Vilka övriga förmåner åtnjuter Johan Ståhl och den kvarvarande ledningen?

Enligt Resumés källor hade Johan Ståhl en Lexus 430 som tjänstebil. Listpris på den dyraste modellen är 729 000 kronor.

Resumé har förgäves sedan i torsdags upprepade gånger försökt få kontakt med Sydsvenskans styrelseordförande Gunilla Herlitz.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.