Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sydsvenskan kapat – porr på sajten

Publicerad: 21 februari 2012, 08:25

Sydsvenskan hackades under måndagseftermiddagen. Läsare som ville ta del av de senaste nyheterna fick i stället möta Paris Hilton i underkläder. Sydsvenskans projektledare för digitala journalistiska tjänster, Mattias Pehrsson, kallar det hela en fullständig katastrof.


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

"I stället för en nyhetssajt har läsarna hamnat på en sajt av en helt annan karaktär. För att uttrycka det milt."

Så beskriver Sydsvenskan gårdagens problem, där vissa Internet  Explorer-användare kommit in på en webbplats med lättklädda kändisar  stället för på Sydsvenskans webb:
– Jo, det var en lucka i vårt  system som utnyttjades och gjorde att vissa Internet Explorer-användare  hamnade på en helt annan webbplats, säger Mattias Pehrsson.

Var det alltså en porrsajt?
– Jag vet inte  riktigt om man ska kalla det en porrsajt. Jag har inte själv Internet  Explorer, men fick skärmdumpar och då var det bland annat Paris Hilton i  underkläder, säger Mattias Pehrsson.

Hur pass allvarligt ser du på det inträffade?
–  Det är en fullständig katastrof och oerhört genant. Men vi täppte till  luckan så fort vi bara kunde. Men det var ju så dags då, säger Mattias  Pehrsson.

Hur uppger också att problemet fanns i cirka en timme innan luckan  hann täppas till. Han hävdar att det är första gången Sydsvenskan råkat  ut för något liknande under hans tid där – han har jobbat där under  fyra år:
– Vi har överhuvudtaget inte haft någon nertid under de senaste två åren, säger Mattias Pehrsson.

Vilken sajt kom man egentligen in på?
– Jag kan  visserligen kolla upp detta, men jag vill helst inte ge den mer trafik  än vad den redan fick i och med det här, säger Mattias Pehrsson.

Hur ska ni agera efter det inträffade?
– Vi har inte polisanmält händelsen ännu, men det var ju som sagt ganska nyss det hela inträffade, säger Mattias Pehrsson.

Sydsvenskan uppmanade också alla läsare med Internet Explorer att  starta om datorn, tömma cache-minnet och ta bort alla cookies/kakor. Man  bad även läsarna att säkerställa att deras virusskydd är uppdaterat.

Vad fick ni för reaktioner från läsarna?
– Alltifrån att man var förundrad till att man var förbannad. Men vissa var också hjälpsamma, säger Mattias Pehrsson.

Hur säkerställer ni att något liknande inte inträffar igen?
– Det är en av de punkter som vi ska ta upp för diskussion idag, säger Mattias Pehrsson.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.