Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sydsvenskan köper Helsingborgs Dagblad

Publicerad: 23 april 2014, 08:04

Lars Dahmén vd och chefredaktör för Sydsvenskan.

(UPPDATERAD) Sydsvenskan köper Helsingsborgs Dagblad. Nyheten presenteras för personalen på båda tidningarna klockan 11 i dag.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanHelsingborgs Dagblad

Bonnierägda Sydsvenskan köper lokalkonkurrenten Helsingborgs Dagblad från ägarfamiljerna Ander och Sommelius. Förhandlingar om affären har pågått en längre tid.

Helsingborgs Dagblad ägdes till 2001av familjen Sommelius, då tidningen gick samman med Anderägda NWT-koncernens Nordvästra Skånes Tidningar i Ängelholm och landskrona Posten.

De tre tidingarna har sakta tappat i upplaga och ger nu ut knappt 70 000 ex. Helsingborgs Dagblad hade länge en stabil lönsamhet, men har de senaste två åren visat rörelseförluster.

2012 omsatte HD 417 miljoner och gjorde en rörelseförlust på 15 miljoner. Bokslutet för 2013 har ännu inte offentliggjorts.

Sydsvenskan har också brottats med stora lönsamhetsproblem, men redovisade i fjol en mindre vinst på ett tiotal miljoner.

Det som i dag presenteras är en avsiktsförklaring på att bilda att gemensamt tidningsbolag. Varumärkena ska  behållas intakta, men bolaget ska ledas från Malmö.

Båda tidningarna har drygt 250 anställda och en samordning av redaktioner och administration väntas ge stora besparingar.

– Det är viktigt att vara tillräckligt stor för att kunna möta utmaningarna på dagens turbulenta mediamarknad, säger Sydsvenskans publisher Lars Dahmén till hd.se.

Stormöten med personalen kommer att hållas på tidningarna klockan 11.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.