Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sydsvenskan kräver en kvinna som nästa chef

Publicerad: 4 september 2008, 07:15

Grabbarna flockas i Sydsvenskans nya ledning. Trycket växer på nye chefredaktören Daniel Sandström att utse en kvinna till redaktionschef.
– Det är ett starkt önskemål från många på redaktionen, säger Eva Martelius som är facklig styrelserepresentant.


På två dagar utsåg Sydsvenskan tre män på nya chefsposter:

Kulturchefen Daniel Sandström blev chefredaktör, affärsområdeschefen för digitala medier Anders Olofsson tas in i redaktionsledningen med oklar titel och redaktionschefen Jonas Gruvö  blev utvecklingschef.

Samma dag skickade en kvinnlig medarbetare ut Sydsvenskans jämställdhetsplan på redaktionsmejlen.

Anders Olofsson svarade då att hälften av de anställda på digitala medier är kvinnor, vilket spädde på den interna kritiken som syftade mot bristen på kvinnor i ledningen.

– Sydsvenskan har många duktiga kvinnliga mellanchefer, säger Eva Martelius.

– Men det är saknas kvinnor i ledningen. Nu vet vi ännu inte hur Daniel Sandströms nya team ska se ut, men vi ser gärna att den nya redaktionschefen är en kvinna.

Tomas Fröstberg  är ordförande i journalistklubben på Sydsvenskan och instämmer:

– Det är klart att könsaspekten måste vägas in i bilden vid rekrytering av en ny redaktionschef.

Så om det finns två likvärdiga kandidater är en kvinna att föredra?
– Kompetensen går före kön. Men det finns många kompetenta kvinnor så det borde inte vara något problem.

Sydsvenskan har i dag bara en kvinna i toppen: ledar-redaktionens chef Heidi Avellan, som profilerar tidningen i medierna och på riksplanet. Karin Zillén har vikarierat som redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare efter förre chefredaktören  Peter Melins bortgång, då redaktionschefen Jonas Gruvö fick rycka in som tillförordnad chef-redaktör.

Men eftersom Sydsvenskan aktivt letar ny redaktionschef är det rimligt att anta att Karin Zillén återgår till jobbet som nyhetschef.

Enligt Resumés källor har Sydsvenskan frågat ett antal duktiga kvinnliga tidningsmakare om de har lust att flytta till Malmö.

Bland de namn som cirkulerar finns: Åsa Tillberg, chef för DN:s ekonomidel, Camilla Jonsson, som lämnade tidningen Chef hastigt för ett par veckor sedan, Anna Bergström, redaktionschef på Helsingborgs Dagblad och Mimmi Karlsson-Bernfalk, redaktionschef och ansvarig utgivare på Norra Skåne i Hässleholm.

Sydsvenskans kulturchefspost är också vakant. Interna kandidater är

Andreas Ekström och Rakel Chukri. Men det anses svårt att hoppa in efter populära Daniel Sandström och dessutom få honom som chef.

En längre artikel finns i Resumés pappersutgåva.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.