Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sydsvenskan om Bjärred-tragedin: Gatunamnet borde inte ha publicerats

Publicerad: 10 januari 2018, 09:52

Pia Rehnquist.

Foto: Sydsvenskan

En familj i Bjärred har hittats död i vad som misstänks vara ett mord. Sydsvenskan publicerade namnet på gatan där offren bodde vilket gjorde att deras identiteter snabbt kunde identifieras på nätet. – Det borde inte ha stått där, säger chefredaktören Pia Rehnquist som såg till att uppgiften ströks.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanPia RehnquistJournalistik

Vid 16-tiden på tisdagen larmades polisen till en villa i Bjärred och fann fyra döda personer. I dag meddelade polisen att fallet utreds som misstänkt mord.

Spekulationerna om offrens identiteter drog snabbt igång på forumet Flashback. Sydsvenskan valde i sin initiala rapportering, till skillnad mot andra medier, att skriva ut gatunamnet där familjen påträffats. Gatan har bara 32 nummer och kombinerat med uppgifter om parets ålder kunde de snabbt identifieras av Flashback-användarna.

Sydsvenskan valde senare under kvällen att stryka gatuuppgiften. Chefredaktören Pia Rehnquist säger att det var hon som beordrade att den skulle tas bort. Däremot anser hon inte att det var på grund av den som offren kunde identifieras.
– Det var inte bra att gatunamnet låg ute en kort stund, men det var inte på grund av det som man kunde ta reda på vilken familj det var, säger hon.

Pia Rehnquist drar paralleller till andra mordfall där brottsplatsen brukar skrivas ut i rapporteringen. Exempelvis när det skett skjutningar i Malmö. I det här fallet gjorde tidningen bedömningen att händelsen var så pass speciell att den skulle behandlas annorlunda.
– När det blev tydligt hur pass allvarligt det var är det en bra strategi att hålla sig en bit från händelsen innan man vet mer. Uppgifterna som vi har fått fram nu på morgonen om familjen tyder på att det var rätt beslut.

Hur går ni vidare med rapporteringen?
– Vi har åtta personer igång sedan tidigt i morse. Det är ett svårt journalistiskt arbete där det är väldigt tydligt att respekten gentemot den drabbade släkten, och allmänhetens behov av information, är motstridigt. Det kan vara så att uppgifter kommer fram om familjens situation som blir svåra att berätta. Det finns sannolikt speciella förklaringar till att någon i en familj mördar de andra och sen sig själv.

Pia Rehnquist är själv bosatt i Bjärred och har skrivit en krönika om tragedin.
– Ibland är jag rädd att jag blivit för cynisk för mitt eget bästa. Men jag är människa och det tar på mig med. Bjärred är en liten ort. Även om jag inte hade några personliga kopplingar till familjen är det väldigt lätt att identifiera sig.

Är det skillnad mot exempelvis skjutningar i Malmö?
– Ja, det är stor skillnad. Det är svårt med nyhetshändelser när det inte finns svar på frågan varför. Och skillnad på nyheter som man har hanterat tidigare. Skjutningar och kriminalitet är väldigt frekvent förekommande. Men det här är länge sedan det hände i Sverige tack och lov.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.