Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sydsvenskans kulturchef sågar SVT-serien om Malmöpolisen

Publicerad: 24 april 2012, 11:07

Rakel Chukri.

(UPPDATERAD) I kväll är det premiär för SVT:s dokumentärserie om Malmöpolisen. Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri har sett de två första avsnitten i förväg. Hon är är starkt kritisk mot SVT och produktionsbolaget Stockholm-Köpenhamn, STO-CPH.


"Efter att ha sett de två första avsnitten av "Malmöpolisen" är det tydligt för mig att man vill skildra staden som ett inferno. De flesta som intervjuas säger att de känner sig osäkra i staden. Vi som bor kvar här skulle alltså vara dummare än råttor som flyr ett sjunkande skepp, skriver Rakel Chukri och fortsätter:

”Ett tydligt exempel på programmets spekulativa upplägg är att Seved skildras dramatiskt utan förklaring att det handlar om ett enda, litet kvarter i en stor stad. Seved blir Malmö, ett enda stort undantagstillstånd. Lägg till detta att majoriteten av huvudpersonerna i serien har svensk bakgrund. Detta är inte Malmö, detta är en våldsfantasi om Malmö som tjänar vissa politiska syften. Ibland stämmer det tyvärr, man blir dummare”.

De som efter "apejävel"-uppståndelsen för några år sedan misstänker att en rasistisk jargong är vanlig i stadens poliskår får dessutom vatten på sin kvarn, menar Chukri.

SVT:s producent Patrick Bratt:

–      Det handlar om autentiska händelser med personer som berättar om en osminkad verklighet. Vi har inte sett det här förut.

– Man måste se hela serien för att skapa sig en heltäckande bild av vad serien avhandlar. Sammantaget ger hela serien en mer nyanserad bild än den Rakel påstår att vi har.

Serien, som produceras av Stockholm-Köpenhamn, STO-CPH, ska sändas i sex entimmesavsnitt.

Se första avsnittet här. 

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.