Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sydsvenskans publicering väcker starka reaktioner

Publicerad: 10 februari 2015, 10:12

Artikeln om händelsen på Malmö Centralstation har väckt starka reaktioner

Sydsvenskans publicering av filmen där en vakt dunkar en nioårig pojkes huvud mot ett stengolv är Sveriges mest delade artikel det senaste dygnet. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson hyllar artikeln som stark journalistik och många branschprofiler har reagerat starkt på historien.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanJernhusenThomas MattssonPolisen

Det var i går eftermiddags som Sydsvenskan först publicerade filmen från Centralstationen i Malmö i fredags.

Två pojkar stoppades av ordningsvakter, dialog eskalerar i bråk och en nioårig pojke kastas ner på golvet. Vakten håller för hans mun och dunkar huvudet i marken.   Ett vittne springer fram och börjar att filma händelsen med sin mobiltelefon.

Filmen, som enligt vittnen är en del av en utdragen misshandel, visar hur ordningsvakten sitter gränsle över pojken. När pojken ser ut att gripas av panik och försöker slå sig fri lyfter vakten hans huvud och dunkar det i marken.

Vakten är nu tagen ur tjänst av Jernhusen och polisen som från början lade ner sin utredning ska nu granska händelsen sedan flera polisanmälningar inkommit efter artikeln på måndagskvällen. Så här förklarar polisens informationsdirektör Lars Förstell händelsen för Sydsvenskan.

– Pojken var en fara för sig själv. Om han inte hade blivit omhändertagen så fanns det stor risk att han sprungit runt. Det var viktigt att ta hand om honom. De var på rymmen och skulle återföras.

Artikeln har hittills fått nära 12 500 delningar på Facebook och gar väckt starka reaktioner bland läsarna.

"Har aldrig blivit uppringd av så många läsare som bara vill prata av sig. Med anledning av vårt vakt-klipp", skriver tidningens nyhetschef Niklas Lundell på Twitter.

Flera har hyllat publiceringen. Så här skriver till exempel Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på sin Facebook:  

"Så stark journalistik. Viktigt att sådant här visas upp – och en påminnelse om att det minsann, är bra att svenska folket har mobilkamera med sig.",   

På Twitter reaherar flera branschprofiler starkt på innehållet i klippet.  

"Mår så illa av det här. Ord finns inte. Fy fan!", skriver Aftonbladets samhällsreporter Lisa Röstlund.

"Jag hoppas att det här kräket till ordningsvakt blir av med jobbet omedelbart och att han döms hårt i domstol", skriver Expressens Niklas Svensson.  

"Instämmer med alla, det här är det vidrigaste jag sett på länge. Spyfärdig.", skriver Marcus Jerräng, nyhetschef på IDG.

"VAD ÄR DET SOM HÄNDER NÄR BARN MISSHANDLAS & FOLK SER PÅ??", skriver tv-personligheten Gina Dirawi.

"Fy fan. Den här pojken är alltså 9 år. Väktaren är vuxen.", skriver Aftonbladets Fredrik Virtanen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.