Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ta en kaka och håll käften!

Publicerad: 4 april 2014, 08:40

Peppe Engberg.

Robban Aschberg förnyade en gång i tiden debattprogrammen i TV. Frågan är om han inte håller på att skriva ännu ett kapitel i TV-journalistikens historiebok? Inte minst det upphetsade eftersnacket visar att han frilagt någonting tidstypiskt: Ganska många tittare ser flisan i sin nästas öga, men inte balken i sitt eget.


Ämnen i artikeln:

Mats EdmanLeif MannerströmRobert AschbergPeppe Engberg

@ ATT SE DET STORA I DET LILLA
"Hur mycket bryr ni er, egentligen, alla mina 1 362 politisk korrekta FB-vänner i media och politik? Igår lade jag ut en trailer till programmet Raskortet, en enormt omskakande dokumentär om hur vi svenskar behandlar svarta människor. Vår egen blå-gula vardagsrasism. Jag fick 4 "likes" på det. Om jag lägger ut en bild på min hund eller mina söta döttrar får jag 75-100 likes...".

På Facebook sätter Mats Edman fingret på vår förmåga att se det stora i det lilla, men inte det lilla vi har att säga om det stora. Eller som det hette i Bibeln innan internetguden uppfann Facebook:
– Vi ser flisan i vår nätgrannens öga, men missar balken i vårt eget.
Priset "Veckans bjälke" går oavkortat till mannen bakom bloggen "Hult hatar".

– Med en svindlande hög siffra mångdubblas allt som rör vårt eget välbefinnande och divideras allt som inte berör oss, påpekade redan Marcel Proust i "På spaning efter den tid som flytt". Det är därför som fönsterdrag orsakar oss mer obehag  än insikten att obekanta utplånas i olika krig.

Proust älskade – som den pålästa läsekretsen vet – madeleinekakor och andra godsaker. Kanske är det därför han i romanen låter den självupptagna Madame Verdurin oroa sig mer över att ransoneringen inte tillåter henne att köpa kaffebröd, än över det pågående världskrigets allmännare fasor.

Ordningen i Madames salong är således återställd när hon lyckas övertala sin läkare att skriva ut ett ett recept på gifflar.

Och? För att du ska slippa hatkommentera mitt inlägg redan här: Nej, det här handlar inte om gifflar och jag har inget recept på dito gjorda på surdegssmet. Däremot får du här ett recept på irakiska leffe chämirra. Vi andra går vidare, för det jag egentligen vill skriva om är det näthat som Robban Aschberg i veckan provocerade fram med sitt TV-program om....ja, näthat.

Robert Aschberg förnyar debatten i TV och avslöjar att flisan är större än balken.

Du  kanske följde debatten inför Trolljägarna? Och Debatt i går på SVT? Kanske såg du också premiärprogrammet på TV3 (en halv miljon andra gjorde det). Hashtaggen #trolljägarna låg etta på Twitters trendtopp mellan måndag kväll och tisdag förmiddag. Under den tiden hade programmet fått över 2000 mentions på Twitter. Många har hyllat programmet, som går ut på att avslöja "Sveriges värsta näthatare".

Det var ett avslöjande program. Robban Aschberg förnyade en gång i tiden debattprogrammen i TV och frågan är om han inte håller på att skriva ännu ett kapitel i TV-journalistikens historiebok?

Inte minst det upphetsade eftersnacket visar att han frilagt någonting tidstypiskt: Ganska många tittare såg flisan i sin nästas äga, men inte balken i sitt eget. Grabben som står bakom "Hult hatar" gör det uppenbarligen inte. Han lär aldrig bli vad han varit, för skit flyter och näthat skvätter mycket lätt tillbaka: "Din sjuka lilla jävel", "vilken jävla fjolla du är, hoppas folk ger dig stryk varenda gång du visar dig ute", "fega äckliga kräk".

Somliga bär
på lika mycket hat som Hult, hataren. Anonymt förstås: "Man hoppas du hamnar inne på kåken, du kommer bli bajspackad tills du spyr", "hoppas du blir våldtagen" och "du ska få se på skottpengar" är bara några av de finstämda påhoppen på 20-åringen.

Och den tidigare anonymt verksamme näthataren bakom "Hult hatar" mår förstås dåligt. På sin blogg skriver stackarn: "Allt hat som skapades emot mig nu Robert Aschberg, är det något du ska ta hand om eller ska jag behöva sitta under mordhot från flertal personer. Du gör ingenting angående det, för det räcker väl med att pengarna sitter den 25:e så spelar det väl ingen roll hur många liv som förstörs...".

Krokodiltårar, kallades det förr.

Vad mer? Det är på tiden att någon sätter ner foten när det gäller spyorna på nätet – vila bl a tvingat den hör tidningen att stänga ner för de anonyma kommentarerna nedan. Kanske ska vi alla tagga ner lite. Vad sägs om att baka madeleinekakor tillsammans? Marcel Proust hävdade att kakorna gjorde honom lugnare. Ett alternativ för dig som känner näthatet bubbla inombords: Läs Prousts "På spaning efter den tid som flytt". 4000 sidor senare har du glömt vad du hatade. Finns på alla välsorterade bibliotek. I den mån det finns något bibliotek kvar där du bor.

Tallrikens Skoda, här med rödbetor och majonäs gjord på årets första primör.

@ FJÄRSING ÄR MATBORDETS SKODA
Apropå att stoppa någonting i munnen: Vad har Audi och Skoda gemensamt? Svar: "Det är samma bil", sa VW-koncernens förre VD Ferdinand Piëch och alla Audiägare satte någonting vasst i halsen. Bilarna är byggda på samma platta. Resten är utanpåverk. Varumärket Audi är en snoppförlängare, det kan man inte säga om Skoda.

Till saken: Abborre och fjärsing tillhör båda ordningen abborrartade fiskar. Och som varumärken är skillnaden ungefär densamma som mellan Audi och Skoda: Vem vill visa sig i sällskap med en fjärsing?

Svar: Jag! Numera. Åt halstrad dito i veckan. Rekommenderas, särskilt tillsammans med rödbetor, kapris och majonäs gjord på ramslök. Serverades en vanlig torsdag vid min gamla gormandiska offerplats, Bord 100 på Sturehof. Dessutom med favoritsällskap (Pelle Sturén) och sekonderad av en annan kroglegend vid fönsterbordet intill. Christer Svantesson har för övrigt upptäckt att vägen till människors hjärta inte längre går via magen som kockarna sa förr – utan direkt via TV:s matprogram.

Efter succén i TV4:s "Kockarnas kamp" är Svantesson nu lika het som sin gamle partner Leif Mannerström. Det unnar vi honom. Lika mycket som vi en helt vanlig torsdag gillar att se en matlegend njuta av en tallrik ärtsoppa med fläsk spetsad med ett glas punsch.

PS. Vet du förresten vilken grönsak som är årets första primör? Rätt svar: ramslök. Närmare bestämt den ramslök som växer i smältvattnet från Lummelundagrottan på Gotland. Nu vet du.

Nu har jag jobbat klart för idag. I eftermiddag är jag farfar, i morgon även morfar. På söndag ska familjen ta en runda genom Roslagen via Taverna Brillo. Skriv och berätta vad som gör dig glad idag: Peppe.engberg@gmail.com

Peppe Engberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.