Media
Tabloiddrottningen bryter tystnaden
Publicerad: 28 januari 2009, 08:24
Brittiska tabloiddrottningen Rebekah Wade på The Sun har talat ut för första gången på sex år. – Det är kvalitén på journalistiken som avgör vår industris överlevnad, inte lågkonjunkturen, var hennes budskap.
Ämnen i artikeln:
The SunRebekah Wade.
Hon är en av Rupert Murdochs mest lönsamma och framgångsrika redaktörer. Och den i särklass mest skandalomsusade.
Rebekah Wade blev Storbritanniens yngsta chefredaktör, för en rikstidning, när hon 2000, som 32-åring, fick posten på News of the World. Där blev det omgående publicistisk skandal när hon bestämde sig för att offentliggöra dömda pedofilers namn och bostadsort. I vissa fall ledde publiceringarna till att oskyldiga blev lynchade av uppretade grannar.
2003 blev hon chefredaktör för tabloidernas flaggskepp The Sun.
Men genom åren har hon personligen hållit låg profil och inte gett några intervjuer, med ett undantag då hon förklarade varför hon skrev ut pedofilers namn i sin tidning, eller hållit tal.
Enligt The Guardian är det högste chefen själv, Murdoch, som förbjudit Wade att framträda offentligt.
Men i veckan lättade han på munkavlen och lät henne hålla en föreläsning på London College of Communications.
Och där stod hon upp för sin produkt. Påpekade att kampanjjournalistiken är den högsta formen av journalistik.
– Det finns en viktig anledning till att vara journalist – man kan förändra.
Däremot är hon bekymrad över att allt fler tidningar och mediebolag sparar in på redaktionerna.
– Kostnadsbesparingar fungerar bara om de återinvesteras i journalistiken. Klockan ringer för de publicister som har glömt av anledningen till vad vi håller på med.
Hon visade fördelen med att inte spara på journalistiken. The Daily Mirror och Daily Star har minskat kraftigt på redaktionerna och tappat kraftig i upplaga. The Sun har inet gjrot några besparingar och hade högre upplaga 2008 än vad man hade 2007.
Den höga upplagan kan dock förklaras med kraftigt sänkt pris på tidningen och alla dvd-filmer som delats t gratis till läsarna. Wade medgav att det är ett problem och minst lika stort problem är att mediebolagen ger bort sitt innehåll gratis på internet utan fungerande affärsmodell. Samtidigt pekade hon på att förra året köpte britterna 3,5 miljarder dagstidningar förra året. Och tidningarna sålde annonser för 1,8 miljarder pund, 20 miljarder kronor.
– För tio år sedan fanns det 30 tv-program som hade en större publik än The Sun. I dag är det bara tre eller fyra program på de kommersiella kanalerna som är större.
Wade delade även ut många kängor till mediekommentatorerna, inte minst de på The Guardian, som anklagar tabloidpressen för att vara manipulativ och hysterisk.
– Sparkarna mot tabloider tycker jag bara är långtråkig. Men deras totala nonchalans mot vad allmänheten tycker slutar aldrig att förvåna mig.
Hon är även bekymrad över flera nya lagändringar som inskränker medias möjlighet att bevaka och anklagar mediekommentatorerna för att deras negativa syn på journalistikens roll försvårar situationen.
– Denna ständigt negativa attityd, den nästan morbida fascination över vår undergång måste få ett slut.
Läs hela föreläsningen på Press Gazette