Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Talentum styckas upp

Publicerad: 6 november 2015, 14:35

Talentum Sverige ger bland annat ut Ny Teknik, Affärsvärlden och Dagens Media.

Talentum Sverige ska styckas upp i fem separata bolag, enligt ledningens plan. Men facket riktar skarp kritik mot förslaget.


Ämnen i artikeln:

Ny TeknikDagens MediaTalentumAffärsvärlden

Det finska förlaget Talentum vill stycka upp den svenska verksamheten, som bland annat rymmer Affärsvärlden och Ny Teknik, i separata bolag. Det rapporterade tidningen Journalisten i september.

I veckan avslutades MBL-förhandlingarna med Talentums fackklubb i oenighet. Eftersom de inte har begärt central förhandling ser ledningens förlag ut att bli av den 1 januari, skriver Dagens Media.

Facket är mycket kritiska till ledningens förlag eftersom det innebär att de anställa flyttas över från Talentum Sverige till nya de bolagen. Därmed kan ledningen kringgå LAS och samtidigt slopa det lokalt förhandlade avtalet.

– Det är uppenbart att själva bolagsbildningen bara syftar till att kringgå den svenska arbetsrätten: skapa små las-kretsar och göra kraftiga försämringar i anställningsvillkoren med en fiffig juridisk manöver. Det är ovärdigt en arbetsgivare som ger ut tidningar som Lag & Avtal, Affärsvärlden, Ny Teknik, Arbetarskydd och Dagens Media, säger Eddie Pröckl, ordförande i journalistklubben på Talentum Sverige, till sajten.

Talentums ledning menar att syftet bakom förändringarna är att förbättra lönsamheten och skapa tillväxt för de olika varumärkena.
– Det handlar i slutänden om att skapa lönsamhet i företaget och skapa mer fokus på den redaktionella utvecklingen, enligt vice vd Peter Edhäll.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.