tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Talentum varslar 19 – fyra chefredaktörer blir en publisher

Publicerad: 15 april 2016, 11:34

Mediahuset Talentum, där bland annat Dagens Media och Affärsvärlden ingår, vill varsla 19 redaktionella personer och göra fyra chefredaktörer till en enda publisher.

Ämnen i artikeln:

Ny TeknikDagens MediaAlma TalentAffärsvärlden

MF

Mårten Färlin


Det var klockan 14 under torsdagen som Talentum Sverige kallade till möte med fackklubben och lade fram ett förslag som skulle innebära att 19 redaktionella tjänster försvinner, enligt uppgifter till Resumé. Det är nästan hälften av de 47 journalister som jobbar på Talentum.

Alla fyra chefredaktörer på Talentums tidningar varslas. Det gäller Jon Åsberg på Affärsvärlden, Fredrik Svedjetun på Dagens Media, Susanna Baltscheffsky som ansvarar för Ny Teknik, Teknikhistoria och Digital Teknik samt Lennart Kriisa på Arbetarskydd och Lag & Avtal – men alla får chansen att söka en enda publisher-roll som ansvarar för samtliga tidningar.

Huruvida de 19 tjänster är inklusive eller exklusive chefredaktörstjänsterna är ännu inte klart i förslaget.

Klubbens medlemmar är informerade om förslaget och det ska enligt uppgift ha hållits ett allmänt informationsmöte med personalen i dag, fredag. Under tisdag nästa vecka möts arbetsgivaren och fackklubben för vidare förhandling.

Eddie Pröckl, klubbordförande på sjf Talentum och reporter på Ny Teknik, berättar för Resumé att arbetsgivaren uppgett dålig ekonomi som anledning till förslaget.

Men han tror själv att det beror på att Talentum Sveriges vd Arne Aktan, som tillträdde för tre år sedan, ”misslyckats kapitalt” med den svenska verksamheten.

– Han har misslyckats fullständigt med att visa vinst i Sverige. Och det beror bland annat på en total felsatsning vad gäller digitaliseringen, säger han och förklarar vidare:

– Vi har satsat all digital utveckling på ett projekt som heter Summa, som uppenbarligen inte har fungerat på den svenska marknaden. Personligen har jag inget emot honom, men rent professionellt har han helt och hållet misslyckats.

Dessutom berättar Eddie Pröckl om stora förtroendeklyftor mellan personalen och ledningen.

– Och det är förödande i ett kunskapsföretag som det här.

Eddie Pröckl spår stora konsekvenser om förslaget går igenom.

– Jag har väldigt svårt att se hur man ska kunna bedriva en verksamhet om det här förslaget går igenom. Nu måste arbetsgivaren visa i förhandlingen hur man ska kunna göra det.

Vad kommer det här att innebära för Talentum?

– Det är väldigt svårt att säga eftersom vi inte sett hela deras plan för det här. Men oavsett så är det här en slakt på verksamheten. Det kan ge en kortsiktig vinst, men långsiktigt kommer är det inte hållbart.

Kommer tidningar att läggas ner?

– Det kan jag inte svara på. Det är väldigt svårt att bedöma eftersom det här är i ett så tidigt skede just nu. Vi får se vad de har för planer – kanske det finns mer än vad som hittills sagts i förhandlingen.

Resumé söker berörda chefredaktörer.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev