Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Talentum vill införa 4-dagarsvecka

Publicerad: 20 april 2009, 11:58

I förra veckan presenterade Talentum ett sparpaket på 3,5 miljoner euro.
I Sverige vill företaget gå ner till fyradagarsvecka, samtidigt som de anställda får behålla 85 procent av lönen.


Ämnen i artikeln:

Svenska JournalistförbundetTalentum

– Vi jobbar med att hitta ett sätt att undvika uppsägningar, säger Eddie Pröckl, ordförande för Talentums journalistklubb.

Enligt uppgifter till Resume.se har Talentums ledning kommit med flera förslag på hur den svenska verksamheten ska klara av sin del av sparbetinget. Ett av de mest konkreta förslagen som kommit fram är att de anställda ska gå ner till 80 procents arbetstid. De får dock behålla 85 procent av sin lön.
– Det är ett generellt erbjudande som gäller alla anställda. Vi inom facket är positiv till lösningar som gör att man undviker uppsägningar. Med den här lösningen får de anställda också en reallöneökning.

Lösningen påminner om den uppmärksammade överenskommelse som IF Metall gjorde i början av mars. Deras medlemmar fick dock ingen lönepremie. I samband med det avtalet förnekade SJF:s ordförande att en liknande uppgörelse skulle vara möjlig i mediebranschen:
– Det här är en gammaldags permittering och något vi inte sysslat med inom SJF. En tillverkningsindustri kan också stängas av under en period. Det kan man inte göra med en dagstidning, sa Agneta Lindblom Hulthén då.

Precis som IF Metalls avtal är det förslag som nu Talentums ledning kommit med tidsbegränsat.

Eddie Pröckl säger att förhandlingarna ännu är i ett tidigt skede.
– Vi måste också lösa hur tidningarna ska bemannas och organiseras vid en sådan här åtgärd.
– Men det går att lösa. Arbetsgivaren signalerar tydligt att man vill behålla sina anställda, eftersom det rör sig om kvalificerad personal.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.