Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Talentum vill outsourca webbjournalistiken

Publicerad: 29 april 2016, 09:49

Talentums titlar med respektive chefredaktör.

Foto: Andreas Elgstrand (montage)

Nyligen avslöjade Resumé att Talentum vill göra sig av med en stor del av personalstyrkan. Nu framgår det att förlaget vill outsourca webbjournalisterna. Dessutom slutar vd Aarne Aktan i förtid.


Ämnen i artikeln:

Ny TeknikAppelbergDagens MediaMediebranschenAlma TalentAffärsvärldenAarne Aktan

För två veckor sedan kunde Resumé berätta att Talentum vill banta bort 19 av 47 tjänster. Dessutom är planen att göra sig av med de fyra chefredaktörerna för att istället inrätta en gemensam publisher. I en intervju förklarade produktionschefen Peter Edhäll att de siktade på 10-15 miljoner kronor i kostnadsbesparing genom åtgärderna.

I dag berättar tidningen Journalisten om Talentums plan: att outsourca webbredaktionerna för alla titlar utom Dagens Media. Journalistklubben på förlaget har författat ett öppet brev till ledningen där de uttycker djup oro över ledningens förslag.

"Vi är särskilt oroade över arbetsgivarens förslag till outsourcing av den digitala publiceringen. Att ta bort webbredaktörerna från så specifika titlar som Ny Teknik, Affärsvärlden, Arbetarskydd och Lag&Avtal och ersätta dem med en gemensam grupp från ett externt bemanningsföretag verkar ogenomtänkt på gränsen till självdestruktivt. Om digital publicering är framtiden är det självklart att vi måste äga den själv", skriver de enligt Journalisten.

Talentum anlitar redan i dag A Publishing Partner (dotterbolag till Appelberg) för redaktionella uppdrag på Affärsvärlden (webb och tidning) och Ny Teknik (webben). Det ligger nära till hans att de kommer få utökat förtroende framöver.

Nu är det också klart att Talentum Sveriges vd Aarne Aktan lämnar i förtid, rapporterar Dagens Media. Han skulle egentligen ha slutat vid halvårsskiftet, men istället kliver den nya ägaren Alma Medias vd Juha-Petri Loimovuori in i det svenska förlaget redan nu.

Som ett led i striden mellan facket och ledningen kommer en löntagarkonsult i nästa vecka inleda en granskning av arbetsgivarens sparförslag.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.