Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Talentums hot: Sparka alla journalister

Publicerad: 12 september 2014, 08:56

Talentums ledning gav ett tufft ultimatum till de anställda i går.

Intäkterna är för låga och personalen har för många förmåner. Det tycker Talentums ledning som vid ett stormöte i går hotade med att ersätta den redaktionella personalen med bemanningsbolag om inte de fackliga avtalen rivs upp. Ledningen sågar även sina journalisters produktivitet.


Ämnen i artikeln:

Eddie PröcklTalentum

– Vi har blivit ombedda att inte tala om det här utanför företag. Det är det enda jag tänker kommentera, säger Talentums fackordförande Eddie Pröckl.

Uppgifter till Resumé gör gällande att Talentums ledning med produktionschefen Peter Edhäll i spetsen höll stormöte med all redaktionell personal under gårdagen – vd Aarne Aktan höll sig lite mer i bakgrunden under mötet.

Huvudbudskapet var att man anser att förlaget inte går tillräcklig bra
Ledningen vill nu dra in på personalens förmåner för att öka lönsamheten

– Talentum anställda jobbar 37,5 timme per vecka, har sommartid till 16:15 alla vardagar och till 15:00 på fredagar, personalen har också upphovsrättssavtal, ledighet på klämdagar samt en dispositiv ledighet dag före röd dag (det vill säga man arbetar om behov finns).

Det är inte klart när ledning och fack ska förhandla, men om facket inte går med på att slopa förmåner så hotar Talentum med att plocka in ett bemanningsbolag och sparka all personal (man har cirka 50-60 personer på redaktionen – Talentum har tidigare outsourcat redigeringen).

Det var dock inte det enda budskapet – ledningen är också missnöjd med den redaktionella personalens produktivitet.

– Man diskuterar tid och kostnad per artikel, säger en källa till Resumé.

En annan säger.

– Klimatet i den här branschen har verkligen hårdnat under de senaste åren.

Talentum har också börjat använda det redaktionella systemet Newspilot, vilket gör att alla artiklar samlas i en databas.

– Det är klart att det går att se hur många rubriker som en viss medarbetare har skapat, men det är ju skillnad på att göra en rewrite på 2 000 tecken och göra en lika lång artikel som har tagit tre dagar och fem intervjuer, säger en källa till Resumé.

En ytterligare källa vill dock tona ned själva hotet lite.

– Det handlar väl mer om att fundera om allt är nödvändigt och hur man kan jobba smartare helt enkelt. Jag tror snarare att man vill skaka om folk lite.

Talentum har titlar som bland annat Ny Teknik, Affärsvärlden, Dagens Media och Lag & Avtal.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Eddie PröcklTalentum

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.