måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Talentums journalistklubb hoppar av i protest

Publicerad: 15 november 2013, 15:44

Eddie Pröckl.

Foto: Anders Vikhult.

Mediehuset Talentums nye Sverige-vd, Aarne Aaktan, har tagit i med hårdhandskarna i fackliga förhandlingar om ett outsourcingavtal för förlagets redigering av samtliga sex titlar, däribland exempelvis Ny Teknik, Affärsvärlden och Dagens Media. Samtliga ledamöter i fackklubben hoppar nu av i protest eftersom man anser att arbetsgivaren bryter mot såväl MBL-lagar som det så kallade Utvecklingsavtalet.

Ämnen i artikeln:

Ny TeknikDagens MediaAlma TalentAffärsvärldenAarne Aktan

KB

Karl-Johan Byttner


– Jag har jobbat på Talentum sedan 1990. Jag har aldrig varit med om  något liknande tidigare, säger Eddie Pröckl, som är klubbordförande på  Talentum.

Bakgrunden till bråket är att arbetsgivaren har lagt ett  förslag om att outsourca redigeringen – förslaget innebär att åtta  medarbetare måste lämna företaget.

Det vill säga runt 15 procent av totalt 58 journalister inom Talentum.

–  Vi har förhandlat i flera omgångar lokalt och centralt, men vi har  varken fått svar på alla våra frågor om förslaget eller motivet, säger  Eddie Pröckl.

Han berättar också att fackklubben begärde hjälp av en  löntagarkonsult, vilket en fackklubb har rätt till i sådana här  sammanhang enligt det så kallade Utvecklingsavtalet. Fackklubben fick  dock kalla handen av arbetsgivaren.

Arbetsgivaren valde också att  kalla in en pensionerad arbetsrättsjurist tillika pensionerad  förhandlingschef vid Almega, Magnus Kendel, att sköta alla  förhandlingar.

– Vår företagsledning har inte velat förhandla själva.  Förhandlingen har handlat mer om juridik än att komma överens. Vi anser  att de brutit mot både MBL och utvecklingsavtalet på vägens gång, säger  Eddie Pröckl.

Droppen som fick bägaren att rinna över var när  arbetsgivaren menade att företagets ekonomiska problem beror på att man  samarbetat med facket, exempelvis vid kristider.

– Vi brukar  samarbeta i god Saltsjöbadsanda. Att man nu skyller företagets  ekonomiska problem på detta är inte bara lögnaktigt, utan en ren  förolämpning mot våra senaste fem direktörer, säger Eddie Pröckl.

Han berättar att fackklubben hjälpte arbetsgivaren att överleva en akut likviditetskris så sent som år 2009.

– Nu menar man att vi har för höga lönekostnader på förlaget, säger Eddie Pröckl.

Beskedet att samtliga ledamöter i journalistklubben hoppar av i ren protest innebär att SJF tar över från centralt håll.

– Det gör att det blir krångligare för företaget, säger Eddie Pröckl.

Han  uppger också, kanske inte helt oväntat, att stämningen är usel på  förlaget och att den nya Sverige-vd:n har en helt annan ledningsstil än  tidigare Talentum-chefer.

– Det är mycket management by perkele, för att citera Percy Barnevik säger Eddie Pröckl.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev